Година великих планова: Премијера опере "Оњегин" за дан СНП-а

НОВИ САД: И овог марта широм света биће обележен Светски дан позоришта – 27. март. Дан касније, свој дан обележиће и најстарији национални театар – Српско народно позориште и то великом премијером.
p
Фото: snp.org.rs

То је само фрагмет онога што је ово Позориште најавило приликом представљања резултата за годину дана рада нове управе.

Јако нам је важно да нам је рад усмерен и транспарентан. Зато смо одлучили да на годишњем нивоу правимо пресеке и да видимо шта смо од зацртаног постигли. Када сам кретао да радим, у фокус рада ставио сам уметнике, уметничке јединице и технику као приоритет. Дакле, представу. И резултати потврђују да је то био добар правац. Одиграно је 30 одсто више представа, у позориште је ушло 120 одсто више публике, а приход од комерцијалних услуга, као и укупно остварен приход већи је више од 200 одсто, објашњава управник Српског народног позоришта, Александар Станков.

За последњих годину, управник наглашава, запослено је и 18 младих уметника, договорене су међународне сарадње и копродукције, а три премијере су већ реализоване у копродукцији са позориштима из региона. Летос се са платоа СНП-а зачула Пета Малерова симфонија коју су изводили млади музичари из чак пет земаља – Словеније, Португала, Шпаније, Немачке и Србије у оквиру пројекта „Sounds of change“. Трећег пројекта финансираног од стране Креативне Европе који је  покренут у последњих годину дана. Сем тога, после десет година обновљен је инструментаријум и покренуте су велике техничке промене.

Током 2022. године настављено је са капиталним и инфраструктурним радовима. Реализовано је, отворено или започето неколико тендера. Реализован је тендер за реконструкцију горње сценске механике на сцени „Пера Добриновић”, а по набавци све потребне опреме очекује се и почетак радова.  Обновљен је инструментаријум Опере Српског народног позоришта, први пут након 2005. године. Уз нове инструменте, за Оркестар Српског народног позоришта купљене су професионалне столице. Завршена је тендерска процедура за реконструкцију ротације на сцени Јован Ђорђевић. Током ове године, план је реконструкција надстрешнице и конзоле на главном улазу у Српском народном позоришту уз замену декоративне расвете и још битније реконструкција доњег построја и аудио опреме сцене „Пера Добриновић”, додаје Станков.


Управник СНП: Имамо проблем јер се моји ставови мимоилазе с идејама дела УО

Управник Српског народног позоришта у Новом Саду, Александар Станков рекао је Танјугу да постоји проблем унутар позоришта јер се мимилазе његови ставови о вођењу ове тетарске куће са идејама дела Управног одбора СНП.

Инсистирам и увек ћу, без обзира на којој сам позицији, да у фокусу буду уметничке јединице и Радна јединица техника. У мом елаборату су ту предвиђене велике  персоналне  промене. Потребно је променити и многе акте СНП-а да би се мој елаборат реализовао. Не налазим разумевање јер  многи људи нису задовољни кад се дешавају промене. Немам проблем са оснивачем, чак имам и подршку у реализацији свог елабората, казао је Станков. 

У редакцију Танјуга је стигло и саопштење Наташе Чубрило, чланице Управног одбора СНП, у којем она између осталог наводи да се Управни одбор упркос постављеним питањима није бавио ни чињеницом да балетски и оркестарски ансамбли још нису добили потрошни материјал за рад, а који може бити додељен тек након усвојене одлуке УО СНП.

Ми се у последњих годину дана на седницама Управног одбора бавимо стварима које не треба да буду наша тема. Дакле, разматрамо разна анонимна писма и дојаве, где ниједан приговор не долази од стране уметника или из уметничких јединица. Овај Управни одбор је преки суд који не доноси одлуке које су потребне за функционисање театра, каже Чубрило и додаје да је последња седница Управног одбора одржана након паузе од више од три месеца.

Природно би било да смо на њој разматрали финансијски и план рада. Ипак, директори су замољени да што брже образложе план и програм рада. Није било неких питања, план је усвојен, али о томе уопште нисмо разговарали. На исти начин прошла је и тачка дневног реда којом се образлажу ауторски хонорари уметника, иако су директори уметничких јединица желели да их образложе, казала је пише у сапштењу Чубрило.


Фото: snp.org.rs

Све то је увод у наставак 162. сезоне, где нас већ током марта очекују све велике премијере, објашњавају у Позоришту. Прва ће бити 17. марта на сцени „Пера Добриновић“, представа Јеванђеље по Достојевском у режији чувеног словеначког редитеља Јернеја Лоренција, а одмах потом и на сцени „Јован Ђорђевић“, 28. марта опера „Евгеније Оњегин“, у режији италијанског Лине Привитере.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести