Гран при 51. Битефа представи Олимп

БЕОГРАД: Гран при "Мира Траиловић" 51. Битеф фестивала за најбољу представу у целини припао је представи „Олимп: У славу култа трагедије" у режији Јана Фабра, одлучио је касно вечерас жири.
olimp2, tanjug tanja valic
Фото: Танјуг (Тања Валић)

Жири у саставу театролог Мариа Шевцова (председник), композитор Драшко Аџић, кореограф Игор Коруга, драмска списатељица Ивана Сајко и позоришна критичарка Маргарет Соренсон донео је ту одлуку већином гласова.

Специјалну награду "Јован Ћирилов" жири је доделио представи „(Са)слушање" иранског аутора Амира Резе Кухестанија у продукцији Позоришне компаније Мехр.

У образложену је наведено да „представа импресионира својом једноставношћу и јасноћом, користећи минимум напора да пренесе максимум информација о односима међу женама у друштвеном контексту сумње, надзора и несигурности и то је учињено у односу на Иран, али се не везује само за њега, те стога поприма шири друштвени значај". 

„Текст је храбар, а његова фрагментарна структура и обрасци понављања повезују визуелне и телесне призоре, као и технологију са речима на суптилан и промишљен начин. Фина, танана глума у сагласју је са писцем-редитељем који ово дело приказује из женске перспективе - што за савремену позоришну праксу представља важан корак напред", оценио је жири.

Четрдесети добитник „Полититкине" награде за најбољу режију, одлуком жирија у коме су биле редитељке Ива Милошевић и Дијана Милошевић, као и представници Културне рубрике Батић Бачевић, Ана Тасићи Борка Голубовић Требјешанин је фламански редитељ Јан Фабр.

"Фабров позоришни језик оживљава авангардно наслеђе, еклектички је ехо Артоовог театра суровости и магијске, ритуалне пракс", оценио је жири.

Двадесетчетворочасовно трајање представе такође је, сматра жири листа "Политике", у вези са ритуалним аспектом значења. 

"Дуг је пут откривања архетипског у нама самима, изгубљенима у хаотичности савременог света. Фаброва представа је средство на том путу, место отпора против друштвене фрагментације, исечености времена, раскомаданих живота. "Олимп" је простор утопије и подручје слободе у времену неслободе", наводи се у образложењу одлуке "Политикиног" жирија.

Публика је највишу оцену дала представи „Олимп" (4,73), на другом месту се нашло „(Са)слушање" (4,27), а трећепласирана представа је „Царство небеско" (4,09) у режији Јернеја Лоренција, копродукција Народног позоришта и Битеф театра.

Од 22. септембра изведене су и представе "Квизула" британске позоришне трупе "Форцед Ентертаинмент", "Истребљење" Олге Бах у режији Ерсана Мондтага и продукцији Концерт театра из Берн, "Снег" у режији Мондтага и продуцкији Талијатеатра из Хамбурга и "Библија, први покушај" Јернеја Лоренција у извођењу ансамбла Словенског народног гледалишча.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести