Италија на позорници, али онлајн

Програми из културе поново се све више селе у вртуелни свет.
pozoriste, predstava, zavesa pixabay
Фото: pixabay.com

Тако је Италијански институт за културу у Београду одлучио да представи смотру позоришних представа италијанских аутора на српском језику под називом „Италија НА позорници ОН лајн”. Током овог месеца сваког уторка емитоваће се представе путем стриминга и биће доступна током наредних 48 сати на онлајн каналима Италијанског института за културу у Београду (Јутјуб, Фејсбук, Твитер, Инстаграм).

Од уторка је на програму представа „Леонардо да Винчи. Скривено дело“ Микелеа Сантерама, у режији Ђанлуке Барбадорија, у којој улоге тумаче Маја Шуша и Золтан Молнар, а може да се погледа до четвртка у 21 час. По завршетку извођења предвиђен је онлајн сусрет уживо са глумцима и редитељем. Постпродукцију видеа реализовао је Хуан Камило Аријас.

Аутор Микеле Сантерамо води нас на путовање кроз “измишљену” димензију која је истовремено чврсто везана за биографију Леонарда да Винчија. Текст, ироничан и духовит, инспирисан контрукцијама ратних уређаја и оружја које је пројектовао Леонардо да Винчи, покреће низ догађаја и питања инспирисаних Да Винчијевим делима и истраживањима у различитим пољима и наводи нас на размишљање о рату и оружју, о смислу живота, о жељи за бесмртношћу, о смрти, о уметности.

Редитељ представе је Ђанлука Барбадори, професионални глумац и режисер са великим међународним искуством. Као редитељ, од 1994. Барбадори је режирао преко 100 представа са професионалним глумцима, младим глумцима, студентима глуме, младима и адолесцентима, чак и у маргиналним и тешким ситуацијама, у бројним земљама. Као предавач, започео је свој истраживачки и образовни рад ’90-их година, кроз реализацију двојезичних позоришних радионица, стажирања и интензивних позоришних курсева на италијанском, португалском, шпанском и енглеском језику у различитим градовима и на фестивалима.

Следећег уторка, 21. јула на програму је представа „Њујоршки маратон“ Едоарда Ербе, уз драмско читање наших глумаца Милоша Тимотијевића и Славена Дошла; која ће такође бити достуна 48 сати, а 23. јула, у 21.15 предвиђен је онлајн сусрет уживо са глумцима и редитељем. Сниматељ је Ненад Шугић, а постпродукцију видеа реализовао је Хуан Камило Аријас.За 28. јул планиран је комад “Отворена веза, скоро па превише” Франке Раме и Дарија Фоа у којој улоге тумаче Марија Шуша и Александар Меда Јовановић.      

Н. Попов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести