Књижевно вече са Хертом Милер у ЈДП-у

БЕОГРАД: Херта Милер, добитница Нобелове награде за књижевност 2009. године и звезда овогодишњег Београдског сајма књига, представиће се београдској публици 23. октобра у Југословенском драмском позоришту у оквиру књижевне вечери под називом “Логика 29. фебруара”. 
herta miler
Фото: Youtube Printscreen

Разговор с Хертом Милер водиће немачки новинар и писац Михаел Мартенс заједно с писцем и преводиоцем Иваном Ивањијем. 

Живот у тоталитаризму, стратегије бекства, одбране или барем очувања како менталног тако и физичког здравља, непрестана потрага за слободом од терора пођеднако као и од загушљивости, неискрености и свеопште параноје, све су то теме које чине окосницу књижевног дела Херте Милер, једне од најзначајнијих савремених светских списатељица.

Посебна посластица ове јединствене вечери биће наступ глумице Мирјане Карановић, која ће читати изводе из преведених дела Херте Милер. 

У сарадњи с издавачком кућом “Лагуна”, која објављује књиге Херте Милер у Србији, биће организовано потписивање књига у фоајеу позоришта непосредно након догађаја. 

Херта Милер рођена је и одрасла у Румунији, у породици банатских Немаца и емигрирала је у Немачку, где живи као слободна списатељица. 

Нобелову награду је добила “за снажно књижевно дело које претежно говори о румунској диктатури”. 

У Србији су до сад преведена три њена прозна дела “Љуљашка даха” (2010), “Човек је велики фазан на овом свету” (2011) и “Лисац је одувек био ловац” (2015), као и књига изабраних песама “Мачке на паркингу” (2010).

Вече с Хертом Милер реализује се у оквиру програма “Четири земље један језик”, којим се заједничким наступом на 62. Београдском сајму књига представљају земље немачког говорног подручја: Немачка, Аустрија, Швајцарска и Лихтенштајн.

Улаз је бесплатан уз карту која се може преузети на благајни Југословенског драмског позоришта. Симултани превод обезбеђен.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести