Марковић: Позориште чува доброту и племенитост

БЕОГРАД: Премијера нове представе у режији Јагоша Марковића "Дивље месо" најављена је за 24. април у Београдском драмском позоришту, а редитељ за Танјуг каже да је посвећен материји текста и да себи поставља питање шта ће дати публици, јер позориште људима пружа важне ствари, чува доброту и племенитост.
pozoriste publika sedista pixabay
Фото: pixabay.com

Представа настаје по тексту Горана Стефановског, а осим режије сценског дела, Марковић потписује адаптацију текста, сценографију и избор музике.

За кратко време редитељ по други пут сарађује са БДП ансамблом после значајног успеха са представом "Сумрак богова" (2019) према филму Лукина Висконтија.

Сада се “Дивље месо” ради у другачијим околностима... У јеку пандемије.

Марковић напомиње да је зло јаче од слабости, али није од доброте.

"Током ове ситуације, као и увек, позориште чува и доброту и племенитост, и ону лепоту за коју је Достојевски рекао да ће спасити свет. Театар пружа људима важне ствари, и испуњава, што је од великог значаја за идентитет и имунитет једног народа”, нагласио је Марковић.

Комад "Дивље месо" је имао праизведбу 1979. године у Скопљу, да би касније био игран у многим градовима по региону.

У Београду тај комад још увек није изведен.

"Не оптерећујем се околностима у којима први припремам неки позоришни комад. Нисам на то осетљив. Не бавим се ни редоследима, ни компарацијама, не оптерећујем се да ли је неко пре мене режирао. Код мене је увек исто: сав сам у материји тог текста, и постављам себи само једно важно питање - шта ћемо ми да дамо публици. Имам изванредну глумачку екипу и уживам у тој радости на пробама".

У новој верзији "Дивљег меса" заиграће: Јово Максић, Сандра Бугарски, Лука Грбић, Марко Тодоровић, Александар Вучковић, Андријана Ђорђевић, Милан Лане Гутовић, Вања Ненадић, Емир Ћатовић, Андријана Ђорђевић, Јана Милосављевић, Павле Пекић.

Марковић истиче да заједно са глумцима дубоко копа по драми.

"Свако време тражи свој израз. Са друге стране кад се погледа, толико тога је црно и мрачно данас. Често се питам где наћи светлост, где наћи лепоту у том мраку? Верујем да лепоту можемо пронаћи у нама", сматра уметник.

Радња комада се дешава на почетку Другог светског рата, а тежиште приче представља сукоб у породици у светлу долазећег фашизма.

“Процес рада је веома узбудљив, али, припадам редитељима који не воле да причају много о представи док је припремају. Тек смо на почетку... Најбоље је да позовем публику да дође на премијеру, па ћемо онда даље”, каже Марковић.

Он истиче да је тешко планирати било које нове пројекте док траје пандемија, јер се ситуација мења из дана у дан.

"Имам у виду још нових представа, мада не волим да причам о њима док не буду актуелне. Недавно сам завршио "Снежну краљицу" у Подгорици која ми је важна, а онда сам се вратио "Дивљем месу". Видимо се у априлу на премијери”, закључио је Марковић.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести