Ин мемориам: Мирјана Поповић Сенаши  (1935-2021)

НОВИ САД: Некадашња примабалерина Српског народног позоришта и дугогодишња професорка класичног балета у Сједињеним Америчким Државама преминула је у 86. години.
m
Фото: Arhiv SNP-a

Рођена је 1935. у Београду, где је завршила је Средњу балетску школу „Лујо Давичо“. У Балетском ансамблу СНП-а била је је од 1953. до 1957, када је прелази у Народно позориште у Београду, у којем је радила као педагог, репетитор и асистент кореографа. Поново је ангажована у СНП-у од 1962. до 1970, овог пута у статусу солисте. Затим се одселила у САД, где је радила као професор балета и директор Плесног одсека колеџа Birmingham Souther Colledge у Бирмингаму у Алабами.

Први пут се појавила у солистичкој улози 1954, као Лиза у визији у “Франчески да Римини”. У својој игри сјединила је лепоту, нежност и распеваност лирске играчице са јарким темпераментом карактерне, испољавајући у оба случаја своју виртуозну технику. Код новосадске публике је уживала изузетну популарност. Супруг јој је био концертмајстор СНП-а Карло Сенаши.

Остала је упамћена по улогама Сванилде (Копелија), Одилије/ Одете (Лабудово језеро), Жизеле (Жизела), Китри (Дон Кихот), Сузане (Лопов Гаспар), Марије (Бахчисарајска фонтана), Дадиље, Крчмарице (Ромео и Јулија), Осе (Паукова гозба), Ђаволице (Ђаво у селу), Виле јесени, Шпањолке (Пепељуга), Злата (Демон злата)...

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести