НА СЦЕНИ БДП-а од синоћ „ЉУДИ БЕЗ ГРОБОВА” по роману Енеса Халиловића који је НАГРАЂЕН „ЗЛАТНИМ СУНЦОКРЕТОМ”

Драма “Људи без гробова”, по роману Енеса Халиловића и у режији Стевана Бодроже, премијерно је одиграна синоћ на Малој сцени Београдског драмског позоришта.
б
Фото: промо Регионалног позоришта из Новог Пазара

Представа је урађена у копродукцији Београдског драмског позоришта и Регионалног позоришта из Новог Пазара, те је 13. новембра премијерно изведена у Новом Пазару на сцени Културног центра.

Прича као и све почиње од љубави, младић се заљубљује у девојку, али су просци већ дошли код њеног оца. Девојка није могла да погази очеву реч, а заљубљени младић није поднео губитак.

 Заљубљен и повређен, пушком је делио правду и неправду.

Одметнуо се и потрага за њим трајала је 47 дана.

Ова прича о одбеглом одметнику, која је Халиловићу 2020. године донела Виталову награду (Златни сунцокрет) и Награду „Григорије Божовић”, сада је транспонована у ново, позоришно дело, захваљујући Бодрожи, али и двема драматуршкињама - Александри Јовановић и Нини Плавњац.

– Веома велики посао је био пред тим двема младим драматурешкињама и мислим да су уложиле велику и вештину и енергију да неке векторе мог романа пренесу у драмску форму, да их повежу временски и просторно – каже Халиловић за „Дневник”.

 – Веома је за мене било узбудљиво да гледам представу и да препознајем ликове, тренутке, идеје како су транспоновани у други језик. Уметност се храни уметношћу и тако се не смањује него се увећава. Драго ми је и што је својом поетиком Стеван Бодрожа огрнуо роман и поставио га да буде део драмског света. Честитам и глумцима, бриљирали су и навели ме да често о њима мислим.  

У представи играју Александар Јовановић, Амар Ћоровић, Душан Живанић, Ема Муратовић, Кристина Јевтовић, Лемана Бећировић, Милена Павловић, Никола Мијатовић, Рифат Рифатовић и Харис Шећеровић, који је и компоновао музику. Сценографију потписује Зорана Петров, костиме Татјана Радишић, док је за сценски покрет била задужена Александра Аризановић.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести