НАГРАДА „ПРЕДРАГ ПЕЂА ТОМАНОВИЋ” Храна за креативну глад

Задужбина „Предраг Пеђа Томановић” и Српско народно позориште јуче су по 29. пут доделили награду која носи име младог а великог глумца, како су дар Пеђе Томановића карактерисали крајем осамдесетих и почетком деведесетих година 20. века.
e
Фото: Igor Burić

Награду су равноправно добили Димитрије Ранђеловић за улогу у представи „Јеванђеље по Ф. М. Достојевском” Јернеја Лоренција и Анђела Пећинар за улогу Сибиле у представи „Бертове кочије или Сибила” Велимира Лукића, у режији Ивана Церовића.

Како традиција налаже, Награду је добила и најбоља студенткиња глуме на српском језику Академије уметности Нови Сад, Емилија Милосављевић, у класи Бориса Лијешевића. Емилија Милосављевић осим што има висок просек оцена, остварила је и запажену улогу у представи „Ревизор” Н. В. Гогоља, у режији Петра Јовановића, коју је Српско народно позориште радило у копродукцији са Позориштем младих.

Жири за доделу Награде „Предраг Пеђа Томановић” за улоге глумаца Српског народног позоришта протекле године, до Томановићевог датума рођења, на данашњи дан, радио је у саставу: глумац Валентин Венцел (председник), новинарка и позоришна критичарка Наташа Гвозденовић, редитељ Предраг Штрбац. 

- Димитрија сам приметио још као Гилденстерна у „Хамлету” који је режирао Никола Завишић. Анђела игра и у „Скупљачима перја”, „Била једном једна земља”... А ово је тек почетак. Верујем да ћемо их гледати у још много улога, могуће и пред камерама. Стив Џобс је рекао „Важно је остати гладан.” у креативном смислу - рекао је у име жирија, између осталог, Предраг Штрбац.

Заменица управника Српског народног позоришта и вршитељка дужности директорке Драме, глумица Соња Дамјановић навела је да се у данашње време много тога започиње, а мало тога траје. Награда „Предраг Пеђа Томановић” траје и због тога је важно и вредно признање, утолико више што је за младе, којима недостаје институционалне подршке.

Глумци добитници ове награде сви редом су се захвалили Милени и Хелени на истрајности у раду Задужбине „Предраг Пеђа Томановић”, Пеђиној мајци и сестри, које су још једном испричале део приче о трагично настрадалом глумцу Српског народног позоришта.

Сви су били сложни и у оцени да је Награда „Предраг Пеђа Томановић” ветар у леђа за глумце Српског народног позоришта, потврда да су на правом путу, али и признање које носи и одговорност да се оно оправда и у будућим улогама. Свим добитницима заједничко је и то да им је ово прва награда за сав труд и рад који глумац мора да уложи било да се едукује или игра на сцени каква је Српско народно позориште.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести