Најављени пратећи програми Битефа: Изазови савременог света

БЕОГРАД: У Скупштини града Београда, јуче су најављени пратећи програми Битефа, као и сарадња са институцијама из иностранства. Битеф ће ове године, 52. пут по реду, бити одржан од 13. до 22. септембра.
bitef
Фото: Iz predstave "Gorki - alternativa za Nemačku" Olivera Frljića

Уметнички директор и селектор Битефа, Иван Меденица, предочио је да су и пратећи програми важан сегмент контекстуализације главног дела програма, посвећеног првенствено актуелним политичким питањима Европе, под слоганом “Свет без људи”.

Прва је говорила секретарка за културу Београда, Ивона Јевтић, која је била задовољна дугогодишњом сарадњом са успешним тимом Битефа. Град Београд је за Битеф издвојио 26 милиона динара, ове године два милиона динара више него прошле.

Алона Фишер Кам, амбасадорка Израела у Србији, говорила је о представи “Па’Ам” Надава Барнее, израелског вишемедијалног уметника. У преводу, “Па’Ам” значи “Било једном...” и оцењен као бајковит, рад је остварен више у форми инсталације, “виртуелно”, без живе игре, односно глумаца на сцени.

Директор Института “Гете” у Београду, Франк Бауман, изјавио је да је ово тек други Битеф за њега, али да има још времена да га прати.

За представе из Немачке које долазе у Београд важи да су политички ангажоване. Сви ми помало живимо “у балону”, са истомишљеницима само на друштвеним мрежама. Због јачања деснице, потребе за вођом (фирером - прим. нов.) захвалан сам селектору Битефа због избора представа које су и у Немачкој узбуркале страсти, терајући нас да будемо свесни шта се дешава, рекао је Бауман, док је иза њега, на видео-биму, трајао инсерт из представе “Горки - алтернатива за Немачку” Оливера Фрљића, Театра “Максим Горки” из Берлина.

Ан-Лорен Вигуру, аташе за културу Француског института у Србији, похвалила је избор представе “Свита број 3 Европа” Жориса Лакоста, који је већ био на Битефу пре две године, са “Свитом број два”.

Француски институт је 50. пут партнер Битефа, што је важно за репутацију и учествовање у процесима изградње европског идентитета, изјавила је Ан-Лорен Вигуру.

У оквиру пратећег програма, уметнички директор и селектор Битефа, Иван Меденица је најавио ново издање “Филозофског театра” који у Народном позоришту у Београду, по узору на програм Хрватског народног казалишта у Загребу, води Срећко Хорват. Његов гост на Битефу, биће редитељ Оливер Фрљић.

Делегација Европске уније у Србији и Инфо центар Европске уније, у оквиру Битефа, приредиће дебату “Изазови савремене демократије” и изложбу поводом Европске године културног наслеђа “Поздрав из Србије”.

“Дигитализација Битефа”, едукативни програм посвећен менаџерима фестивала, сусрети са ауторима, шоукејс домаћих позоришта, позоришно-визуелне инсталације, традиционална “Битеф полифонија”, “афтер тен” журке, још су неки од бројних пратећих програма 52. Битефа.

И. Бурић 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести