Нови тврђава театар: Евгеније Оњегин Позоришта младих

НОВИ САД: Новосадско Позориште младих учествује на 5.Новом тврђава театру, вечерас у 21 час с представом “Евгеније Оњегин” Александра Сергејевича Пушкина, у режији Бориса Лијешевића.
predstava
Фото: Iz predstave "Evgenije Onjegin" (pozoristemladih.co.rs)

У овој представи, рађеној по чувеном Пушкиновом класику, играју: Пеђа Марјановић, Кристина Савков, Данило Миловановић, Миа Радовановић, Иван Ђурић, Јелица Глигорин, Вера Хрћан Остојић, Слободан Нинковић, Саша Латиновић, Неда Даниловић и Драган Зорић.

Евгеније Оњегин је прародитељ данашњих генерација које своју слободу носе високо, доживљавају је као идентитет, па и смисао живота. А да ли је уопште познају? Љубав, пријатељство и сваку вриједност ће жртвовати зарад те примамљиве илузије иза које се често крију хладноћа и празнина – пороци Пушкиновог, али много више нашег времена. Долазе  као симпатична и пролазна мода, али брзо показују застрашујуће наличје јер за собом остављају пустош, уништене Љубави, идеале, снове, везе и пропуштене шансе. Оњегинова празнина није пасивна тишина, нити простор креације, већ тамна и агресивна сила која гута, прождире и тражи жртве. Коб, указује редитељ ове представе Борис Лијешевић, на своје виђење овог легендарног Пушкиновог јунака.

По његовим речима, Евгеније Оњегин представља време које долази. “Вријеме хладне и празне душе, које његује егоизам као једину одбрану од свијета, те као животни кредо и поуку. Вријеме које хвали бунт, презир и иронију, а убија њежност, емотивност, поезију, љубав, наивност и љепоту. Пушкин је препознао Оњегина као знак пропадања, декаденције, као симптом модерног градског живота. Данас се тај симптом развија у генерацијску болест која завршава у самоћи, у потрошеном животу без љубави и смисла“, напомиње Лијешевић.

Драматург је Федор Шили, сценографкиња је Уна Јанков, а костимографкиња је Милица Грбић Комазец.

Представа би по плану требало да се игра у вили Станковић у Чортановцима, а у случају лошег времена у Позоришту младих, а препорука је да се то провери с организаторима или на сајту фестивала.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести