Нови тврђава театар: Плесна представа “Простор за револуцију”

ЧОРТАНОВЦИ: На 5. Новом тврђава театру у вили Станковић у Чортановцима, вечерас у 21 час биће изведена плесна представа “Простор за револуцију” београдског Битеф театра.
predstava
Фото: Iz predstave "Prostor za revoluciju"

Ауторка текста је Јелена Кајго, а кореографије и концепта Исидора Станишић. Драматург је Игор Коруга, а композиторка је Дарја Јаношевић.

Играју: Наташа Гвозденовић, Ана Игњатовић Загорац, Миона Петровић, Борис Видаковић, Јакша Филиповац и Никола Живановић.

Савремена плесна представа “Простор за револуцију” пропитује могућност суштинске (унутрашње, моралне, персоналне и мисаоне) реформе појединца који срља у нарцисоидну идеологију новог доба, а затим и суштинске реформе друштвеног поретка”, наведено је о овој представи.  

Чак и када успемо, као појединци данашњег неолибералног и капиталистичког друштва, да самосвесно истрајавамо у одбацивању хипнотичких идеологија само-помагајуће (self-help) актуелизације и популаризације самих себе, и тиме увиђамо присуство летаргичног, меланхоличног, безнадежног и депресивног реализма који сви живимо, пред нама и даље остаје важан изазов: можемо ли да се са таквим околностима (емотивно) суочимо? Да ли нам то одговара? Како учинити да такав изазов не остане изоловани случај сваког од нас, већ заједничко питање које нас се свих тиче, указују у најави ове представе.

Реинтерпретација култне интернационале, кроз певање, музичку кутију, америчку шлагер песму, доприноси потцртавању теме али  и иронијском односу. Посебно су узбудљиви и успели музички прелази који завршавају техно звуком у коме се фокус сцене мења кореографским и светлосним ефектима, са групних деоница на соло деонице. Један од највећих квалитета представе чини хумор, редак у плесним представама, којим ова обилује. Хумор који је виспрен, самоироничан, где нам се осмех често заледи јер прелази у горко освешћење препознавања наше парализе можда због комфора у коме смо окружени, као  и потпуног одсуства импулса у покрет и промену, стања којег  играчи врло сликовито приказују телима заривеним у душек и удобне јастуке. Остаје непознаница да ли се у том положају гуше или одмарају, речи су Сање Крсмановић Тасић о овој представи. Ови виртуозни играчи су предано, маштовито и смело отелотворили кореографске идеје Исидоре Станишић, у представи која је једна од најквалитетнијих продукција наше савремене плесне сцене у последњој и овој сезони.

Карте за представе Новог тврђава театра стају 700 динара, с урачунатим превозом аутобусом до Чортановаца, и продају се у “Гигстиксу”. Аутобус креће сваког дана у 19.30 часова са стајалишта испред Српског народног позоришта, а представе почињу у 21 час у Чортановцима.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести