Вечерас на Новом тврђава театру: Кољадин Шупљи камен

ЧОРТАНОВЦИ: Пети фестивал Нови тврђава театар наставља се вечерас у 21 сат у вили Станковић у Чортановцима извођењем представе “Шупљи камен” Николаја Кољаде, у режији Татјане Мандић Ригонат, и продукцији Установе културе “Вук Стефановић Караџић”, Београд.
predstava
Фото: Iz predstave "Šuplji kamen"

У представи играју Бранка Петрић, Љиљана Стјепановић, Рада Ђуричин, Милан Лане Гутовић и Катарина Марковић.

Више од века после Чехова, Николај Кољада пише разгранату, бујну комедију ’Шупљи камен’ у којој се, на једном од њених нивоа, поиграва са мотивима и ликовима из Чеховљеве драме “Три сестре”. Само, за разлику од ликова Олге, Ирине, Маше, које су младе, у Кољадином делу су сви ликови, осим Наталије, у трећем добу. У пензији су. Галина Сергејевна и Вера Сергејевна, су бивше наставнице књижевности и матерњег језика, Лариса Сергејевна је бивша наставница физике а Игор Петрович је бивши виолиниста у Опери. За свет рада, они су сви бивши, сувишни, непотребни, отписани и невидљиви. Али за чудо живота, за Ерос могућег и Ерос немогућег они су и даље неиспевана песма, неиспричана прича, наводи редитељка Татјана Мандић Ригонат о овој представи.  О животу жена и мушкараца у трећем добу, мало се зна, додаје редитељка, и поставља низ питања: О чему мисле, шта осећају, чему се надају? Доносе ли године неку вишу мудрост? Изоштравају ли године наше карактере? Или са годинама све гасне? Шта реч старост означава? Шта је младост? Може ли се живети пуним животом и у пензији ?...”Сва та питања круже по неочекиваним путањама и кристалишу се у метафоричној причи о Шупљем камену”.

За мене је Кољадин ’Шупљи камен’ драма чежње, непролазне чежње за чудесним које се крије у љубави, у потреби да волимо и будемо вољени, напомиње Татјана Мандић Ригонат.

Николај Кољада је један од најпознатијих представника савремене руске драме, и тренутно је најизвођенији руски аутор на светским сценама. Аутор је преко 120 комада, а “његова дела о несналажењу малих људи у транзицији, безнађу и немоћи, урушавању вредности обележили су савремено доба...” Новосадска публика памти добро представу "Мурлин Мурло", рађену по његовом истоименом комаду, у режији Радослава Миленковића.

Сценографкиње представе “Шупљи камен” су редитељка Татјана Мандић Ригонат и Ивана Васић, која је и костимографкиња, композиторка је Ирена Поповић Драговић, а за сценски покрет је задужена Анђелија Тодоровић.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести