Нови тврђава театар у Чортановцима: Рибарске свађе на отварању

НОВИ САД: Позоришни фестивал Нови тврђава театар почиње вечерас у 21 час у вили Станковић у Чортановцима, извођењем прве од шест представа овогодишњег петог издања, а отварају га Голдонијеве “Баруфе” (Рибарске свађе), у адаптацји Предрага Луцића и режији Вита Тауфера, рађене у копродукцији четири позоришта: Гледалишче Копер, Словенско гледалишче Трст, Градско позориште Пула и Позориште Нова Горица.
tvrdjava teatar
Фото: Ilustracija

Нови тврђава театар се  ове године одржава под слоганом “Пре но што роботи преузму свет”, јер, по речима уметничке директорке и селекторке овог фестивала Виде Огњеновић, “робот и глумац су бинарарна опозиција, јер је позориште сигурна кућа за хумано доживљавање и схватање света”.

Ове године публика ће имати прилику да погледа представе од Трста до Ђурђуа, како је још раније најавио председник Савета Новог тврђава театра глумац Југослав Крајнов, који ће се пригодним речима вечерас обратити и замолити публику да аплаузом отвори 5. Нови тврђава театар.

Након тога следи извођење представе “Баруфе”, на отвореном простору виле Станковић у Чортановцима. 

У баруфама Голдонијевих рибара, њихових породица и бателаната, пред подозривим очима помоћника канцелара и известитеља Криминала препознали смо у првом реду баруфе овог свађалачког времена. У мелодиозном и питорескном говору Голдонијевих Ћозота, осетили смо зов да позоришно проговоримо на три језика – италијанском, словеначком и хрватском – и на богатим дијалектиктичким варијететима Истре, Краса и Трста. У Голдонијевој људској, а не божанској комедији пронашли смо комички кључ за ишчитавање тешко поправљивих људских нарави и још компликованијих друштвених односа где готово да и нема склада изузев – свађалачке хармоније - речи су аутора адаптације Предрага Луцића, редитеља, новинара, прозаисте, песника и драматурга, о представи “Баруфе” коју ћемо гледати вечерас у Чортановцима.

Прихватили смо, укратко, како наставља Луцић, људски и уметнички изазов да Голдонијевом класичном комедијом покушамо да испричамо живу причу овог времена и простора, причу која надилази државне границе, представу која управо због своје вишејезичне разиграности и културалне плуралности, коју доносе глумци из четири позоришне куће, може досегнути нове висине разумевања.

У овогодишњој селекцији су још представе: “Шупљи камен” Николаја Кољаде, режија Татјана Мандић Ригонат, Установа културе “Вук Караџић”; плесна “Простор за револуцију” ауторке концепта и кореографкиње Исидоре Станишић, Битеф денс компани; “Евгеније Оњегин” Пушкина, режија Борис Лијешевић, Позориште младих;  “Парада” Александра Галина, режија Козмин Крету, Тудор Виану театар Ђурђу / Румунија;  и “Краљ Лир” Шекспира, режија Диего де Бреа, Народно позориште Сарајево.

Селекција је такмичарска, а о наградама ће ове године одлучивати жири у којем су: редитељ Филип Марковиновић, директор Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз Валентин Венцел и глумица Гордана Ђурђевић Димић. Они ће прогласити победнике последње вечери, 8. јула на затварању Новог тврђава театра у Чортановцима, одмах након извођења последње представе у програму.

Карте за представе, које стају 700 динара (комплет 3.500), с урачунатим превозом аутобусом до Чортановаца, купују се у “Гигстиксу”.

Аутобус ће кретати сваког дана у 19.30 часова са стајалишта испред Српског народног позоришта, а представе почињу у 21 час у Чортановцима. Будући да је стари новосадски пут затворен за саобраћај због радова, до виле Станковић се путује аутопутем, до скретања за Бешку.

У случају кише, представе би биле извођене у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз, што ће благовремено бити најављивано.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести