Нови тврђава театар у Чортановцима од 3. до 9. септембра

НОВИ САД: Вила „Станковић“ у Чортановцима од 3. до 9. септембра биће поприште Новог тврђава театра.
c
Фото: Glumački ansambl predstave "Život se sa mnom mnogo poigrao"

Биће то осмо издање амбијенталног позоришног фестивала чија је оснивачица и уметничка директорка Вида Огњеновић.

- Основна предност амбијенталних позоришта је то што немају четврти зид – реферисала је стручним жаргоном Вида Огњеновић на јучерашњој конференцији за новинаре, најављујући пет одличних представа. – Није тешко представе прилагодити извођењу на отвореном, а велика је предност што се у таквим околностима оне догађају у већем заједништву са публиком.

На отварању Новог тврђава театра, премијерно ће бити изведена фестивалска продукција, представа „Живот се са мном много поиграо“ Дина Мустафића, инспирисана истоименим романом Давида Гросмана, документарним снимцима, изјавама, интервјуима и новинским цитатима о животу Еве Нахир Панић. Ова представа на програму је и 8. септембра, пред вече затварања.

Самостална продукција групе глумаца из Новог Сада, представа „Остајем остати“ у режији Габриеле Црнковић, инспирисана песмом „Тализман“ Шандора Вереша, на програму је 4. септембра. „Југославија, моја дежела“ Горана Војновића, у режији Марка Мисираче, копродукција Гледалишча Копер (Словенија) и Позоришта Приједор (Република Српска, Босна и Херцеговина), на програму је 5. септембра. Представа „Несрећни“ Милана Фишта, у режији Иштвана Албуа, Позоришта „Фигура студио“ из Георгенија (Румунија), биће изведена 6. септембра. „Берачи снова“ Владимира Ђурђевића, у режији Божидара Ђуровића, продукција Звездара театра из Београда, на програму је 7. септембра.

Све представе почињу у 20 сати, а у случају кише биће игране на сцени Новосадског позоришта/ ујвидеки синхаз. На јучерашњој конференцији за новинаре највише је било речи о новој продукцији Новог Тврђава театра, представи „Живот се са мном много поиграо“. После успеха прошлогодишње, представе „Употреба човека“, слично се очекује и од ове.

Како је открио редитељ Дино Мустафић, све више уживајући у процесима рада, екипа представе која је подразумевала драматизацију Дарка Лукића трудила се више да направи својеврсну сценску адаптацију дела Давида Гросмана, који описује љубав једне жене према лажно оптуженом мужу и голготу на Голом отоку у време политичких прогона у Титовој Југославији. 

- Подсетио сам се колико је свет без идеала дехуманизован и отуђен – рекао је Дино Мустафић, предочавајући да је Ева Нахир Панић припадала генерацији која је за идеале знала да жртвује све. – Тешко је данас очувати оданост властитим принципима, зато ми овом представом покушавамо да осветлимо мрак.

Гордана Ђурђевић Димић, једна од глумица у улози Еве Нахир Панић, улогу је доживела као веома инспиративну, што због жене коју игра, што због одличног редитељског поступка кроз истраживачки процес. Анамарија Серда, друга глумица у подели за улогу Еве Нахир Панић, истакла је одговорност да се игра неко ко би требао да буде узор свима, због вредности којима је тежила и љубави коју је показала.

И глумице Сања Ристић Крајнов и Марија Меденица похвалиле су велики број раскошних, дивних ликова у представи каква се само прижељкивати могла.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести