Новосадско позориште награђено у Мађарској

НОВИ САД: Награда Удружења мађарских критичара, најважнија позоришта награда у Мађарској, припала је "Гробници за Бориса Давидовича" Новосадског позоришта/Ујвидеки Синхаз. 
novosadsko pozoriste
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Представу је, инспирисану Кишовим делом, режирао Александар Поповски, а драматург је Ерне Веребеш.

Примајући награду на свечаности у Луткарском позоришту у Будимпешти, директор Новосадског позоришта Валентин Венцел, рекао је да Нови Сад није у Трансилванији, није ни у Суботици, а да је Новосадско позориште у Новом Саду и да је то је град који је капија Балкана, те да је некад био најпоноснији што Миклош Хорти није смео да дође до Новог Сада, а сада је у име свих из позоришта поносан на додељену награду.

Новосадско позориште је, уз румунско из Светог Ђорђа, било једино позориште ван Мађарске које се ове године нашло у овој престижној конкуренцији. 

Најбољи су бирани између близу 130 представа. 

Награда, која се ове године додељује 39. пут, подразумева цело говорно подручје Мађарске и додељује се у разним категоријама. 

Представа Новосадског позоришта била је у најужој конкуренцији за најбољу награду, заједно са још две представе. 

Између осталих, овој вечери присуствовали су и великани мађарског позоришта, такозвани "капошварци", редитељи Ласло Бабарци, Габор Жамбеки, Габор Секеј и Тамаш Ашер. 

Они су се поклонили Каталин Лазар која је добила награду за животно дело. 

Лазар се некада презивала Лазаревић и пореклом је из српске породице која је живела у Румунији.

Ово је други пут да "Ујвидеки Синхаз" добија ово престижно признање. Први пут је за глумачко остварење у "Банк Бану" добила Силвија Крижан.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести