ОД ДА­НАС ДО НЕ­ДЕ­ЉЕ ФЕ­СТИ­ВАЛ СТУ­ДЕНТ­СКОГ ПО­ЗО­РИ­ШТА На те­а­тар­ском мо­ру

Фе­сти­вал сту­дент­ског по­зо­ри­шта, у ор­га­ни­за­ци­ји Ака­де­ми­је умет­но­сти Но­ви Сад, би­ће одр­жан од 1. до 3. де­цем­бра, на ви­ше сце­на, на ко­ји­ма ће се пред­ста­ви­ти сту­ден­ти се­дам ака­де­ми­ја из ре­ги­о­на.
а
Фото: Dnevnik.rs

Пред­ста­ве ће би­ти игра­не у Мул­ти­ме­ди­јал­ном цен­тру АУНС, у Срп­ском на­род­ном по­зо­ри­шту на сце­ни „Пе­ра До­бри­но­вић“, и на Ка­мер­ној сце­ни.  Улаз је сло­бо­дан.

Ака­де­ми­ја умет­но­сти Но­ви Сад ће, са сво­јим глу­мач­ким кла­са­ма на срп­ском и ма­ђар­ском је­зи­ку, уго­сти­ти се­дам ака­де­ми­ја драм­ских умет­но­сти, из Сло­вач­ке, Сло­ве­ни­је, Хр­ват­ске, Бе­о­гра­да, Бо­сне и Хер­це­го­ви­не, Ма­ке­до­ни­је и Цр­не Го­ре. Ово је пе­ти пут да АУНС ор­га­ни­зу­је овај фе­сти­вал.

- Ци­ље­ви су нам и да­ље исти – да омо­гу­ћи­мо на­ста­вак ме­ђу­на­род­не са­рад­ње са умет­нич­ким ви­со­ко­школ­ским уста­но­ва­ма у ре­ги­о­ну и ши­ре; да про­ши­ру­је­мо са­зна­ња и ис­ку­ста­ва мла­дих умет­ни­ка и под­сти­че­мо умре­жа­ва­ње сту­де­на­та то­ком и на­кон за­вр­шет­ка шко­ло­ва­ња - на­по­ми­ње у увод­ној ре­чи у ка­та­ло­гу про­фе­сор­ка АУНС др Љу­би­ца Ри­стов­ски.  - По­ред по­зо­ри­шних пред­ста­ва, на фе­сти­ва­лу ће­мо у окви­ру из­ло­жбе фо­то­гра­фи­ја при­ка­за­ти фо­то­гра­фи­је сту­де­на­та Де­парт­ма­на ли­ков­них и при­ме­ње­них умет­но­сти - Ка­те­дре за фо­то­гра­фи­ју, ко­ји су на про­шло­го­ди­шњем фе­сти­ва­лу за­бе­ле­жи­ли сву ле­по­ту по­зо­ри­шног ства­ра­ња. Пред­ста­ви­ће­мо и но­ву књи­гу на­шег про­фе­со­ра Пе­тра Гру­ји­чи­ћа ,,Те­а­тар про­ту­сло­вља”, ко­ја је на ово­го­ди­шњем Сте­ри­ји­ном по­зор­ју на­гра­ђе­на Сте­ри­ји­ном на­гра­дом за те­а­тро­ло­ги­ју. Да би под­сти­ца­ли да­ље уса­вр­ша­ва­ње глу­ма­ца ор­га­ни­зо­ва­ли смо и ра­ди­о­ни­цу „Соп­стве­ни пе­да­гог гла­са и го­во­ра” ко­ју ће во­ди­ти Ни­ко­ла Жи­ва­но­вић, наш бив­ши сту­дент.


Пратећи програм

Поред позоришних представа, на фестивалу ће бити приређена изложба фотографија студената Департмана ликовних и примењених уметности, који су на прошлогодишњем фестивалу забележили сву лепоту позоришног стварања. Биће представљена и нова књига проф. Петра Грујичића "Театар протусловља", а организована је и радионица "Сопствени педагог гласа и говора" коју ће водити Никола Живановић, бивши студент АУНС.


Све­ча­но отва­ра­ње фе­сти­ва­ла би­ће упри­ли­че­но 1. де­цем­бра у 17 ча­со­ва, на­кон што у 16 ча­со­ва бу­де отво­ре­на из­ло­жба фо­то­гра­фи­ја Фе­сти­ва­ла сту­дент­ског по­зо­ри­шта у га­ле­ри­ји АУНС. На отва­ра­њу ће би­ти из­ве­де­на пред­ста­ва "Мур­лин Мур­ло" Ни­ко­ла­ја Ко­ља­де, ре­жи­ја Ма­ша Па­вло­вић, Кла­са на срп­ском је­зи­ку АУНС. Тог пр­вог да­на, у 19.30 ча­со­ва на сце­ни "Пе­ра До­бри­но­вић" СНП-а би­ће из­ве­де­на пред­ста­ва "Чи­сто је ов­дје све" Ма­ше Бо­жо­вић, уз по­моћ сво­је кла­се,  по мо­ти­ви­ма "Глу­ме" Ри­чар­да Бо­ле­слав­ског, ко­лек­тив­на ре­жи­ја сту­де­на­та Фа­кул­те­та драм­ских умјет­но­сти са Це­ти­ња. У 21.30 час на Ка­мер­ној сце­ни СНП-а сле­ди пред­ста­ва "На уну­тра­шњем мо­ру" Едвар­да Бон­да, ре­жи­ја Ан­дре­ја Кар­га­чин, Фа­кул­тет драм­ских умет­но­сти у Бе­о­гра­ду.

Дру­гог фе­сти­вал­ског да­на, 2. де­цем­бра у 12 ча­со­ва у КС "Сви­ла­ра", би­ће пред­ста­вље­на књи­га "Те­а­тар про­ту­сло­вја" Пе­тра Гру­ји­чи­ћа. У раз­го­во­ру уче­ству­ју: др Жив­ко По­по­вић, др Иси­до­ра По­по­вић, др Зо­ран Мак­си­мо­вић и аутор Пе­тар Гру­ји­чић.  У 17 ча­со­ва у Мул­ти­ме­ди­јал­ном цен­тру АУНС би­ће из­ве­де­на пред­ста­ва "Пр­ља­ва", Бе­ле Пин­те­ра, ре­жи­ја Ер­вин Пал­фи, Кла­са на ма­ђар­ском је­зи­ку АУНС. На сце­ни „Пе­ра До­бри­но­вић“ СНП-а у 19.30 ча­со­ва пред­ста­ву "Дра­ги та­та" Ми­ле­не Бо­га­вац, у ре­жи­ји Ад­ми­ра Гла­мо­ча­ка, из­во­де сту­ден­ти Ака­де­ми­је сцен­ских умјет­но­сти, Са­ра­је­во.

У 21.30 час на Ка­мер­ној сце­ни СНП-а пред­ста­ву "Ви­ли­ца Ебе­на Ба­јер­са" Фи­ли­па Гру­ји­ћа, у ре­жи­ји Бо­ри­са Ва­си­ле­ског, из­ве­шће сту­ден­ти Фа­кул­те­та за драм­ске умет­но­сти Ско­пје.

По­след­њег да­на фе­сти­ва­ла 3. де­цем­бра, у 17 ча­со­ва у Мул­ти­ме­ди­јал­ном цен­тру АУНС би­ће из­ве­де­на пред­ста­ва "Ме­де­ја" по Еури­пи­ду, ре­жи­ја Бор­на Ба­ле­тић, Ака­де­ми­ја драм­ске умјет­но­сти, За­греб.  У 19.30 ча­со­ва на сце­ни “Пе­ра До­бри­но­вић” СНП-а, пред­ста­ву "Зло­чин на ко­зјем остр­ву" Уга Бе­ти­ја,  у ре­жи­ји Мар­ка Рен­геа, из­ве­шће сту­ден­ти Ака­де­ми­је за гле­да­ли­шче, ра­дио, филм и те­ле­ви­зи­ју, Љу­бља­на. На са­мом кра­ју фе­сти­ва­ла, у 21.30 час на Ка­мер­ној сце­ни СНП-а пред­ста­ву "Игре за од­ра­сле" Па­ве­ла Де­мир­ског, из­ве­шће сту­ден­ти сло­вач­ке Ака­де­ми­је умет­но­сти из Бан­ске Би­стри­це.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести