Остаје ли Дејан Савић управник Народног позоришта?

БЕОГРАД:  Министарства културе и информисања још увек нема информација у вези са ситуацијом у Народном позоришту, ни реакција на медијске спекулације о смени управника Дејана Савића.
narodno pozoriste, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

И док глумци и даље јавно иступају тражећи Савићеву смену и чекају реакцију Министарства, из кабинета председнице Владе Србије Ане Брнабић поручују да је Управни одбор националног театра адреса за решавање овог проблема, али да ће се и премијерка укључити, уколико чланови тог тела не успеју да се договоре. 

"Ова тема је веома важна, а Народно позориште једна је од најзначајнијих установа културе у нашој земљи. Са друге стране, Народно позориште има свој Управни одбор, који је прва адреса за решавање овог проблема. Уколико након одређеног времена чланови Одбора не буду успели да се договоре, председница Владе ће се свакако укључити и помоћи, колико год је то у њеној моћи", рекли су из кабинета председнице Владе за "Курир".

Министар Владан Вукосављевић је пре неколико дана за Прву ТВ изјавио да Министарство неће реаговати исхитрено у вези с дешавањима у Народном позоришту у Београду, везаним за смену директора Драме, као и да чека став Управног одбора те институције.

"Заблуда је да се овде ради о сукобу само две опције. Има ту много више страна. Народно позориште мора да остане храм српске културе и светиња. Све су опције у игри. Нико није недодирљив, па ни Дејан Савић и сам министар за свој рад некоме одговара, као и премијерка. Одговарамо људима који су направили то Народно позориште пре 150 година. У нашој ингеренцији је и смена", рекао је саветник министра културе глумац Тихомир Арсић.

Након што је стигло саопштење из Народног позоришта о смени Жељка Хубача са места в. д. директора Драме и одбијања Југа Радивојевића да дође на његово место, глумци су се окупили и сазвали састанак на ком су тражили смену директора Дејана Савића. 

На сајту Б92 објављена је анкета да ли је тренутак да национални театар добије новог управника и тренутно је 189 одговорило потврдно, а 40 негативно.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести