Овог месеца оперска и две драмске премијере на сценама СНП-а

НОВИ САД: Српско народно позориште припрема две драмске и једну оперску премијеру овог месеца, у којем обележава и свој дан.
s
Фото: S probe predstave „Berlinski zid“/SNP

Тачно 28. марта, наш најстарији театар прославиће свој дан и обележити 161. годину постојања.

- У периоду за нама, толико лишеном контаката и културе, показали смо шта све знамо. Како можемо да направимо спектакл, како можемо да будемо ту када смо публици најпотребнији, где год то било, како можемо да идемо напред. Са наградама које су за нама, сада опет идемо напред и месец у ком обележавамо Светски дан позоришта, али и дан најстаријег националног театра, улазимо, као и у све – амбициозно. Тек ћете видети шта спремамо до краја сезоне - најављује управник СНП-а Александар Станков.

На дан СНП-а, 28. марта, премијерно ће бити изведена оперска представа „Владимир и Косара“, рађена на музику и либрето Стевана Дивјаковића, у режији Александра Николића, и под диригентским вођством Диана Чобанова, госта из Пловдива.

Овој оперској премијери претходиће две драмске, једна почетком, а друга крајем овог месеца. „Берлински зид“, с поднасловом „Кад се ми мртви заиграмо живих“ аутора и редитеља Жељка Хубача, биће изведена 9. марта, док ће представу „Лутка са кревета бр. 21“, у режији Слободана Бранковића, публика први пут гледати 25. марта.

- У марту постављамо два домаћа текста. Ми као Српско народно позориште, имамо и ту обавезу да негујемо савремену домаћу драму. Искуство је показало да је добра пракса то што дајемо шансу неафирмисаним редитељима да режирају на нашој Камерној сцени – напомиње директор Драме СНП-а Милован Филиповић.

Прва на реду је прича о трагедији две породице, српске и албанске, и о идентитету и поделама. Представа „Берлински зид – Кад се ми мртви заиграмо живих“, по драми и у режији Жељка Хубача, прошле године била је одложена због пандемије. Сада ће публика имати прилику „да доживи нове слојеве Хубачевог истраживања људске способности за насиље и праштање, али и нов начин артикулисања мотива породице“.

- Ми причамо причу о поделама унутар породица које урушавају појединачне судбине без обзира на историју. Рат на Косову и Метохији је био катализатор тог трагичног процеса, али он би се догодио и без овог рата. Говоримо о сложеним односима који доводе до краха појединаца, породица, са историјом и без ње – указује аутор Жељко Хубач.

У представи сваки члан глумачке екипе игра два лика, па тако Милан Ковачевић тумачи улоге Скендера, односно Велимира. Пеђа Марјановић игра Фарука и Рашка, Душан Вукашиновић Петрита и Василија, Марија Меденица глуми Диту и Марију, а Марко Савић Енвера и Димитрија. Нина Рукавина тумачи лик Ане.

Драматург је Александар Милосављевић, музику је компоновала Ирена Поповић Драговић, сценограф је Жељко Пишкорић, а костимографкиња је Марина Сремац.

Друга нова драмска представа „Лутка са кревета бр.21“ рађена је по тексту Ђорђа Лебовића, у адаптацији Ане Ђорђевић, и у режији Слободана Бранковића. Овај Лебовићев текст говори о логорском искуству у „Кући лутака“, којом је командовао есесовац...

- Протекле сезоне, Српско народно позориште на три сцене поставило је 14 нових остварења, а само драмских премијера било је 12. Такође, у последње четири године, запослено је 14 младих глумаца, а младим редитељима је дата шанса да раде на сценама најстаријег српског театра – подсећају у СНП-у.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести