Плакати Стефана Илића у УПИДИВ-у

У галерији “Форма” УПИДИВ-а, Илије Огњановића 3, данас у подне биће отворена изложба плаката графичког дизајнера Стефана Илића.
Промо
Фото: Промо

Радови су настали у периоду када је аутор кренуо да истражује форму и типографију, директно из руке, без претходних планова, предложака или скица. Како је навадено у каталогу, идеје су често биле пренесене директно на површину рада, а мотиви су интуитивно клицали директно из тог неораног земљишта плаката.

- Типографија је вазда писана неутегнуто, неусиљено и бећарски – без премишљања, слова су се низала потез са потезом, често потезима доступним коришћењем само најосновнијег алата, било оног дигиталног или оног нешто мање дигиталног. Тежњом ка ослобађању од скице и препуштање интуитивном и (за разлику од изложбе, не увек сасвим) случајном, плакатска форма, иначе често (такође за разлику од изложбе, не увек сасвим) у служби суште и дидактичке комуникације, тежи да постане ликовна и да у тој ликовности балансира у уском трикоу на танком ужету читљивости и интерпретације, имплицитног и експлицитног. Читање плаката је исто толико препуштено савести публике, колико су и они сами били препуштени милости и немилости ауторове интуиције у стваралачком процесу, наведено је у каталогу изложбе.

Стефан Илић (Лозница, 1992) дипломирао је 2019. на катедри за графичке комуникације, ликовног департмана Академије уметности у Новом Саду где тренутно похађа мастер студије. Ради као стручни сарадник на катедри за Графички дизајн Академије уметности. У свом графичком дизајну фокусира се на истраживање различитих уметничких и експерименталних приступа. Поред графичког дизајна, његово интересовање обухвата поље илустрације, цртежа, хортикултуре. Учествовао на преко 40 колективних изложби у земљи и иностранству. Изложба траје до 9. маја.       

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести