Представа Јами дистрикт на сцени Новосадског позоришта

НОВИ САД: Вишеструко награђивана представа „Јами дистрикт“, рађена по тексту Милене Богавац, у режији Кокана Младеновића, гостоваће 29. марта у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз.
predstava
Фото: Iz predstave Jami distrikt

У представи, која је ушла и у селекцију овогодишњег Позорја, глуме Исидора Симијоновић, Јелена Граовац и Нина Нешковић, а свирају Yемал ал Кисвани и Марко Грубић из бенда „Врум“, који је компоновао музику.

Представа, рађена у форми лажног документарца, проблематизује питања нације и националних држава, у “хај-тек” свету 21. века.

Полазећи од чињенице да је нација конструкт и појам измишљен у 19. веку, ова представа поставља питање: како је деветнаестовековном изуму пошло за руком да изгледа као да је био ту од увек? Или су нам, у ери интернета, вештачке интелигенције и савремене медицине, још увек потребне старе, ’добре’ нације? Шта ће сменити нације и националне државе? И ко је гори: нације или корпорације?! До краја 21. века, очекује се да ће већину интелектуалних и физичких послова обављати роботи. Да ли ће роботи имати националну свест? Да ли ће бити робо-родољуби и робо-патриоте? Да ли ће идеја нације завршити на сметлишту историје или ће тамо завршити они који у њу верују? Да ли ћемо у 22. век ући у ципелама из 19. века?, пише у најави ове представе.

Од када је пре годину дана премијерно изведена у новосадском Фирчи тинк - тенк студију, “Јами дистрикт” је освојила више награда: на 2. фестивалу “Дани Јурислава Коренића” у БиХ, 37. Бориним позоришним данима у Врању, Међународном фестивалу младог глумца у Бања Луци, 4. фестивалу Нови тврђава театар у Вили Станковић у Чортановцима, и на 41. Данима сатире Фадила Хаџића у позоришту “Керемпух” у Загребу.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести