Представљена књига о доајенима новосадског Балета

НОВИ САД: У Српском народном позоришту јуче је представљена нова књига о балету професорке емерите Свенке Савић “Жарко Миленковић и Мирјана Матић” (издање Футура публикације и Удружења “Женске студије и истраживања”) као прилог историји Балета ове куће који ове сезоне обележава 70 година постојања.
b
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

После “Балета”, “”55 година Балетске школе”, “Поглед у назад” и монографије посвећене примабалерини Ерики Марјаш, Свенка Савић је одлучила да у књигу преточи и животни и професионални пут брачног и уметничког пара Миленковић.

Представљајући историјску димензију раста Балета СНП Свенка Савић се, по њеним речима, одлучила да основни критеријум буде иновација појединаца. Издвајајући основне покушаје иновирања у Балету СНП она је истакла периоде рада Ике Отрина, Бориса Тонина, Наде Кокотовић и Форума за нови плес. У оквиру тог општијег процеса посматрала је индивидуални професионални и животни раст Жарка Миленковића (1928) као балетског играча, кореографа, инспицијента, шефа Балета и оно што се мало зна балетског критичара и Мирјане Матић (1934 - 2017) играчице и педагога у Балетској школи. Свенка Савић указује да је Жарко Миленковић уносио новине у репертоар, пре свега дечијих балета, а Мирјана Матић је уносила иновације у педагошком раду у оквиру предмета дуетна игра. Обоје су радили у оквиру исте основне парадигме класичног балетског наслеђа руске редакције, како је то поставила Марина Олењина оснивањем Балета СНП 1950. у којој су они били прва генерација играча. Уз животне приче сваког од њих  и професионалну каријеру представљене у форми интервјуа, књига обилује и подацима из медијских извора, а доноси и низ балетских критика Жарка Миленковића.

Проф. др Весна Крчмар, рецензенткиња књиге указала је да допринос Балету ових уметника, уписаних златним словима у његову историју, не може да стане у корице само једне књиге јер је њихово учешће толико драгоцено да ово може бити само почетак за даља истраживања. Скренула је пажњу и на чињеницу која није смела да се догоди да СНП није издавач ове књиге. Габријела Теглаши Јојкић, председница Удружења балетских уметника Војводине изразила је задовољство што су оваквом књигом представљени доајени новосадског Балета којима је пре десет година припала награда “Марина Олењина” највише признање овог Удружења. Миодраг Војводић из КУД-а Светозар Марковић” говорио је о Миленковићу као кореографу и дугогодишњем сараднику овог Друштва. Видео снимак подсетио је на спектакуларно коло у опери “Еро с онога свијета” које је кореографски поставио Жарко Миленковић, а извели чланови КУД-а “Светозар Марковић”.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести