Премијера „Мидлсекса“ 1. новембра у СНП-у

НОВИ САД: Редитељка Јована Томић, заједно са драматургом Димитријем Кокановим, као и члановима ансамбла, поставиће на репертоар СНП-а нову представу „Мидлсекс“ Џефрија Јуџинидиса, која прича причу о интерсекс особи која је одгајана као девојчица, да би у тинејџерском периоду уочила различитост свог тела у односу на вршњаке и надаље наставила да живи као мушкарац. Премијера је заказана за 1. новембар.
p
Фото: Srđan Doroški

Суочавање са својим телом, околином, породицом, идентитетом, след је у животу сваког од нас, али шта када наше тело или ум одступа од онога што околина сматра „нормалним“? Први пут, у Српском народном позоришту, одважна млада екипа проговориће о половима, суочавању са собом, страховима, те поставити питање шта је данас „нормалност“, зашто човек има потребу да сврстава ствари по одређеним нормама и неписаним правилима.

Слојевит, духовит и оштар, роман „Мидлсекс“ који је награђен Пулицеровом наградом, кроз породичну причу грчких емиграната, говори о горућој потреби сваког од нас, а то су лични избор и слобода. Како каже глумица Бојана Милановић, која тумачи улогу Калиопе, ансамбл отвара тему о којој се не прича скоро уопште и која је изузетно велика и важна.

Почевши рад на представи „Мидлсекс“ схватили смо да је ова тема комплексна и неправедно занемарена. Ово није тако ретка појава и не треба затварати очи, правити се да не постоји овај природни феномен, важно је у име ових људи проговорити, разумети их и понудити другим људима могуцност да их упознају кроз прицу Џефрија Јуџинидиса и кроз насе виђење овог дела, истакла је Бојана.

Глумац Бранислав Јерковић истиче да је драгоцено што је отворена тема о којој се толико мало зна.

Отворили смо тему која нас плаши и инспирише. Драгоцено је што овде имамо ауторску групу младих, креативних, интелигентних људи на челу са Јованом Томић која се заузела да каже како је то бити „другачији“ и шта је „нормалност“ у средини и свету у коме живимо. Хвала јој за овај процес, рекао је Јерковић.

Роман Мидлсекс је до сада стекао култни статус, поред тога што је награђен Пулицером, у априлу 2020. се појавила вест да је у току снимање серије по роману за ХБО. Јуџинидисов претходни роман „Самоубиство невиности“ такође је екранизован – по њему је снимљен култни филм „Virgin suicides“ у режији Софије Кополе.

Поред Бојане Милановић и Бранислава Јерковића, у представи играју: Золтан Молнар, Драгиња Вогањац, Соња Исаиловић, Александар Сарапа, Тијана Марковић, Аљоша Ђидић, Димитрије Аранђеловић, Вукашин Ранђеловић и Миа Симоновић.

Сценографију представе ради Јасмина Холбус, док је за костим задужена Маја Мирковић. За представу „Мидлсекс“ музику компонује Лука Мејџор, док ће за сценски покрет бити задужен Игор Коруга.

Представа се ради у копродукцији са Омладинском престоницом Европе Нови Сад (ОПЕНС).

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести