Премијера представе "Вук и овце" у Народном позоришту

БЕОГРАД: Представа "Вуци и овце", славног руског књижевника Александра Николајевича Островског, у адаптацији и режији Егона Савина, премијерно је изведена вечерас на Великој сцени Народног позоришта у Београду.
p
Фото: Tanjug (Miloš Milivojević)

Островски, као један од најрелевантнијих сатиричара светског театра, највећи део свог драмског стваралаштва посветио је приказивању „мрачног царства” корумпираног трговачког сталежа.

У овој комедији у пет чинова, написаној 1875. године, живот је приказан као груба игра материјалних интереса, у њему је људска природа исувише поистовећена са оним њеним делом који, у одређеним историјским условима, учествује у малим, тривијалним ритуалима буржоаског начина живота - у склапању бракова из рачуна, у мутним финансијским трансакцијама, у верском лицемерју…

Савин је адаптацијом преместио радњу комада из 19. века у Јељцинову Русију деведесетих година 20. века, а захваљујући универзалности текста, у чијем фокусу је непроменљивост људске природе, све изгледа као да се догађа у данашње време.

Публика је на крају представе вишеминутним бурним аплаузом наградила комплетну уметничку екипу у којој су били Олга Одановић (Меропија Давидовна Мурзавецка), Бојан Димитријевић (Аполон Викторович Мурзавецки), Соња Колачарић (Глафира Алексејевна), Анастасиа Мандић (Јевлампија Николајевна Купавина), Данијела Угреновић (Анфуса Тиховновна), Радослав Миленковић (Михаило Борисович Лињајев), Александар Ðурица (Василије Иванович Беркутов), Небојша Кундачина (Вукол Наумович Чугунов), Бојан Кривокапић (Клавдије Горецки) и Димитрије Илић (Паун Савељич).

Савин је урадио избор музике и сценографију, костиме је креирала Јелена Стокућа, док је Љиљана Мркић Поповић била задужена за сценски говор.

Сарадници на представи су Јасмина Урошевић (продуцент у Драми), Сања Угринић Мимица (инспицијент), Марија Недељков и Даница Стевановић (суфлери), Настасја Аља Даничић (асистент редитеља) и Јасна Сарамандић (асистент сценографа).

Премијера представе „Вуци и овце“ одржана је у исто време када је у Београду организован и Руско-српски културни форум, посвећен развоју сарадње две државе у области културе.

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести