Приближава се завршници програм овогодишњег Стеријиног позорја

Фестивал Стеријино позорје, 62. по реду, ближи се својој завршници. На програму претпоследње такмичарске вечери нашле су се представе “Синови умиру први” из Народног позоришта Републике Српске, која ће бити изведена у оквиру селекције „Кругови”, те Нушићева “Ожалошћена породица” крањско-цељске копродукције (Словенија), која је у конкуренцији за награде.
sinovi
Фото: Стеријино позорје

“Синови умиру први” драма је Мата Матишића, коју је режирао Марко Мисирача (СНП, 19 сати).

„Идеја о “Синовима...” стигла ме је у родним Ричицама крај Имотског. Једног поподнева тамо сам се затекао у друштву неколицине 30-годишњих пензионера у сеоској гостионици. Тамо сам сусрео младиће у доби између 25 и 35 година. Понудио сам их пићем, кренуо је разговор и питао сам их чиме се баве. Одговорили су ми једноставно: “Идемо у пошту и гостионицу.” У пошту по пензије, јер су сви пензионери, а потом у гостионицу, јер се тим драгим момцима у животу ништа друго није догађало, осим алкохола. И ту сам схватио ту нашу поратну напетост, коју сам одмах одлучио преточити у драмски текст“, каже Мате Матишић о својој драми, која је пре Републике Српске, инсценирана и у Босни, и у Хрватској.

Фото: Стеријино позорје

Игор Вук Торбица, редитељ представе “Ожалошћена породица”, признао је да је желео да покажем шта су ’они што оплакују’, ’ожалошћени’ људи данас, да би се разумела осећања оних који истински жалују и трпе.

„На крају разговора (о комедији, без веселих тема), сагласили смо се да је и за њега (Нушића) и неке од нас, истина негде између комедије и трагедије и да никад није линеарна. И наивности више нема – остало је само лудило!“


Пратећи програм

У Српском народном позоришту, у 11 сати, данас је на програму округли сто о представама “Теферич” и “Деца радости”. У Културном центру Новог Сада, у 14 сати, на програму је Позорје младих, представа студената Универзитета “Синергија” из Бијељине. Поново у Српском народном позоришту, у 17.30 сати, на програму је још једна промоција издања Стеријиног позорја.


Стеријино позорје у свом 62. фестивалском издању завршава се у суботу, али крај званичног, такмичарског дела програма је већ сутра, у петак, 2. јуна. На програму су још остале представе “Егзит” Арпада Шилинга („Кругови”) и “Хипноза једне љубави” Душана Ковачевића.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести