СДУВ: Креативност и слобода, а не подобност и мрак

Председништво Савеза драмских уметника Војводине огласило се поводом информација о отказивању учешћа представа “Тартиф” Народног позоришта Сомбор и Српског народног позоришта, и “Јами дистрикт”, продукције Битеф театра, иначе прошлогодишњег лауреата Стеријиног позорја, на фестивалу “Театар у тврђави” у Смедереву.
e
Фото: pixabay.com

„Уметнички је недопустиво позоришне пројекте провлачити кроз било какву идеолошку призму дневно-политичких мерила и на тај начин онемогућавати контакте са публиком“, наводи се у саопштењу СДУВ.

Истовремено Савез оцењује као „неморално и у сукобу са здравим разумом“ оптуживати позориште за нешто што оно није и у представама препознавати „подобне“ и „неподобне“ теме, ситуације и актере. „Уметност и креативност су, у сваком смислу, синоними за слободу, а идеолошко-политичка подобност и послушна удворичка бојажљивост су атрибути опортунизма. Апелујемо на све који одлучују о култури да се држе принципа светла и слободе, а не мрака и забрана“, поручило је Председништво Савеза драмских уметника Војводине.

        М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести