Семпер идем НП Сомбор на Позорју: Врло лична, али и универзална прича

НОВИ САД: Силна гостовања су отказана “захваљујући” пандемији короне, тако да ће вечерашња изведба представе “Семпер идем” Народног позоришта Сомбор на Стеријином позорју бити прва ван матичне куће. А позива је, захваљујући препознатом квалитету, било много.
p
Фото: Predstavu po romanu Đorđa Lebovića režirao Gorčin Stojanović/Promo

Представу је према роману Ђорђа Лебовића драматизовао и режирао Горчин Стојановић. Критика је роман у којем Лебовић исписује странице свог живота, и метафорички и буквално, већ прогласила монументалним делом.

“Семпер идем” (Увек исто) односи се на људску глупост, мржњу, обест, која рађају злочин, поготово евидентан у време Другог светског рата, током којег је Лебовић одрастао. Дакле, врло лична, али и универзална прича.

Редитељ Стојановић је знао да сажме по(р)уку “Семпер идем” кроз речи Лебовићевог ујака Матије: “Живот је велика говнарија, али нам је свима драг”, а знао је и да у Народном позоришту Сомбор направи велику и лепу представу, судећи по одзиву публике и бројним позивима на фестивале.


Округли столови

На програму Стеријиног позорја, поред представе “Семпер идем” (СНП, 18 сати), данас су још два округла стола. Први ће бити одржан у 11 сати, о представи “Једваносимсобоакаломистобо” Сарајевског ратног театра, а други о представи “Густав је крив за све” Позоришта “Деже Костолањи” Суботица.

Водитељи округлог стола су Исидора Поповић и Влатко Илић.  


Селектор Стеријиног позорја Светислав Јованов свој избор образложио је овако:

“Упризорење Лебовићевог апартног, потресног и полифонијски устројеног романа-исповести, којег се подухватио Горчин Стојановић, представља остварење епског замаха не само у погледу сценског трајања него и као успешно сучељавање развоја унутрашњег живота појединца (јунака, наратора) како са бизарним, али пријатељским енергијама породице и варошког окружења, тако и са све ризичнијим и, у крајњој инстанци, кобним силама Историје. Постављајући гетеовски интонирану повест о очовечењу путем спознаје света, Стојановић суптилно, вишеслојно и темељно открива вечност (враћања) зла као наличје таквог очовечења.”

И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести