СКЦНС покреће нови позоришни фестивал Упад

НОВИ САД: Нови позоришни фестивал, под називом “Упад”, покреће Студентски културни центар Нови Сад, и најављује његово прво одржавање од 30. октобра до 8. новембра у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз и Гимназији “Лаза Костић”.
upad festival
Фото: Promo

Овај фестивал је део активности пројекта “Биспектејтив” (“BeSpectActive!”) у којем СКЦНС учествује као партнерска организација.

То је међународни пројекат у оквиру ЕУ програма Креативна Европа – Култура, који траје четири године, покренут је прошле, а окупља 19 партнера из 15 земаља широм Европе. Како је на конференцији за новинаре поменуо уметнички координатор овог пројекта Бојан Милосављевић, ово је прва година реализације, а фокус програма ће се видети 2021.

Једна од активности на пројекту је креирање групе активних гледалаца. То је модел који су развили италијански партнери, и по њему не одлучује само селектор који је стручан, већ се реч даје и публици - објашњава Бојан Милосављевић.

Тако “Упад” има специфичан концепт фестивала, јер су селекцију програма направили активни млади гледаоци. Група од 22 млада селектора, састављена од средњошколаца и студената различитих профила, предложила је све представе које ће бити изведене на овом фестивалу. Поред селекције представа, креирали су назив фестивала, а поверена им је и улога модератора разговора са ауторима који ће се водити након сваке представе. Групу селектора формирао је СКЦНС за потребе пројекта “Биспектејтив”, који се бави развојем публике.

Они су изабрали следеће представе: „Наши преци, једите са нама“, Пулс театар, Лазаревац и НП Стерија, Вршац; „Јесте ли за безбедност?“, Народно позориште у Београду; „Североисток“, Беоарт и Битеф театар; „Талас“, Омладинско позориште „Дадов“;„О с(а)вести“, Хлеб театар, Београд; „Рубиште“, Шабачко позориште, и “Мртво море за почетнике”, Гимназија из Лебана. Све представе се играју од 20 часова у Новосадском позоришту, осим последње која ће бити изведена у Гимназији “Лаза Костић”.

Осим представа које су они одабрали, а које су разноврсне и јако квалитетне, и баве се јако занимљивим темама, сама порука коју шаље фестивал, у смислу промене начина приступа театру, мислим да је такође важна, истиче Милосављевић.

Све представе, додаје, које су одабране су доста специфичне у тематици коју обрађују, а обрађују неке озбиљне друштвене теме и развијају критичко мишљење и друштвену критику, што мислим да је важна ствар.

Улога позоришта није да забавља, већ да преиспитује друштвене односе и да људима указује на проблеме и натера их да размишљају о свету у коме живе.

Принципи на којима је конципиран фестивал су: брисање граница између професионалног и омладинског театра, између институционалног и ваниституционалног театра; млада публика као селектор и креатор програма; друштвена инклузија и развој публике из маргинализованих група младих са смањеним могућностима; развој критичког мишљења и друштвене дебате; нема такмичења ни награда.

Међу овим принципима фестивала Милосављевић истиче инклузију оних који су са смањеним могућностима, којима ће улаз на представе бити слободан.   

За остале гледаоце улазнице стају 500 динара и купују се на благајни позоришта и преко “Гигстикс” продајне мреже. Цена комплет улазница за свих седам представа износи 2.500 динара. За студенте и ученике средњих школа важи попуст, па улазнице за појединачну представу стају за њих 300 динара, а комплет је 1.500.

У оквиру овог пројекта расписан је јавни позив за продукцију представе, рок за пријаву је до 1. новембра, а планирано је да млади селектори и овде учествују у избору. Коначну одлуку о избору представе донеће СКЦНС и партнери из иностранства, и заједно ће учествовати у копродукцији. 

Овај пројекат је подржало Министарство културе и информисања РС и Фондација "Нови Сад 2021 - Европска престоница културе".

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести