СКЦНС носилац европског пројекта „Неко од куће“

У „Фабрици” Студентског културног центра Нови Сад јуче је представљен пројекат „Неко од куће”, који повезује традицију и савремену уметничку праксу, као редак пројекат из Србије финансиран у оквиру програма Европске уније „Креативна Европа”.
т
Фото: Јелена Ивановић

СКЦ НС је носилац и координатор пројекта „Неко од куће”, који до децембра 2019. реализује у сарадњи с партнерима из Линца, Темишвара и Софије.

– Четири догађаја у четири државе, четири резиденцијална боравка уметника, четири перформанса – игранке као реинтерпретација традиционалних плесних вечери која подразумевају укључење публике... – укратко је представио пројекат његов координатор из СКЦ НС Бојан Милосављевић. – Циљ пројекта је одвајање људи од виртуелних социјалних друштвених мрежа у телесну и плесну комуникацију.

Пројектом „Неко од куће” жели се да се унапреди дијалог између поља културне баштине и поља савременог плеса. Идеја је да се створи нова верзија игранки из протекле ере, које су биле места размене и дружења. Плесни догађаји, радионице, сусрети, интервјуи за потребе кратких документарних садржаја, понудиће разноврсним учесницима услове да уче из међусобног искуства и да креирају заједнички плесни језик. Као највећи изазов, наводи се изградња мостова између културног наслеђа народне игре и савременог плеса, у циљу рада с младом публиком и старијим генерацијама у различитим земљама. Посебан фокус пројекта је на историји и традиционалној култури Подунавских Немаца који живе у Војводини јер чак и данас, њихова историја није тема која се често обрађује у Аустрији, Србији, Румунији и Бугарској.

За кореографкињу Силке Грабингер из Линца из организације „Силк флуге” то је повратак кући јер не само да је већ радила у Новом Саду него су њени родитељи пореклом из ових крајева.

– Осећај припадања нема граница и морате да га делите, спајате људе и отварате дијалог или дискусију, само што је овде изазов учинити то телом, савременим плесом – каже Силке Грабингер.

Управник мађарског државног позоришта „Чики Гергељ” из Темишвара Атила Балаж открио је да је за кућу коју представља учешће у пројекту „Неко од куће” излазак из „обичног”, репертоарског живота, зоне комфора.

Центар „Дерида денс” из Софије и његов представник Атанас Мајев, представљају студио савременог плеса који заступа тезу да уметност може да прелеће границе, превазилази их.

Иницијација у Еђшегу

Пројекат „Неко од куће” ових дана има своју иницијацију у Еђшегу. Јуче је на програму био такозвани Кухињски сто, окупљање људи који се хране, односно „кувају” идеје за даљи развој пројекта.

Прва радионица покрета биће одржана данас, од 9 до 13 сати, у сарадњи с Академским културно-уметничким друштвом „Соња Маринковић”, КУД-ом „Светозар Марковић” из Новог Сада и организацијом „Силк флуге” из Линца да би се разменила искуства из домена народних игара и савремених плесних техника.

 

И. Бурић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести