Стеријино позорје по 66. пут од 18. до 26. јуна

НОВИ САД: Стеријино позорје 66. пут ће бити одржано од 18. до 26. јуна на сцени Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду, са 10 представа насталих у доба пандемије у Такмичарском програму, најављено је на конференцији за медије.
sterijino pozorje
Фото: Youtube Printscreen

Најзначајнији позоришни фестивала у Србији, који негује претежно домаћу српску драму али сада и међународни каакарактер, ове године се одржава под слоганом “Злу времену, упркос!” и има новог селектора - театролога и драмског писца Миливоја Млађеновића.

Главни програм чине све представе настале у новом поретку или тзв. “новој нормалности”, што је већ само по себи изузетан подвиг, узећи у обзир да се пандемија корона вируса не завршава, а сам развој ситуације у јуну се још не зна.

Селектор Млађеновић је одабрао позоришна дела непролазних класика и савремених аутора, у читању значајних редитеља: “Госпођа министарка” Бранислава Нушића, у режији Татјане Мандић Ригонат, Хрватско народно казалиште „Ивана пл. Зајца“ - Ријека (Хрватска), “Витезови Лаке мале”, ауторски пројекат редитеља Андраша Урбана, Позориште „Деже Костолањи" из Суботице.

На репертоару ће бити и најновије “Деобе” према роману Добрице Ћосића, у режији Југа Радивојевића, у копродукцији три куће: СНП, Нови Сад, Народно позориште Ниш и НП Приштина са седиштем у Грачаници.

Такмичарска селекција 66. Стеријиног позорја укључује и драму чувеног Александара Поповића “Кус Петлић” у новом редитељском читању Милана Нешковића у продукцији Народног позоришта /Непсзíнхáз из Суботице, као и “Дервиш и смрт” по роману Меше Селимовића, у драматизацији и режији Дејана Пројковског (Народно позориште Републике Српске, Бањалука).

Од савремених драмских аутора, у избору су оригиналне драме или драматизације романа - “Радио Шабац” према тексту и режији Олге Димитријевић (Шабачко позориште), “Велика депресија” Филипа Грујића, у режији Марка Челебића (СНП), “Тихо тече Мисисипи” по роману Владимира Табашевића и режији Ивице Буљана (Београдско драмско позориште).

Последња два сценска дела су “Шиндлеров лифт” по роману Дарка Цвијетића, у драматизацији и режији Кокана Младеновића (Камерни театар 55, Сарајево (БиХ)), и “Ако дуго гледаш у понор” - позоришна поема по мотивима истоименог романа Енеса Халиловића, редитеља Златка Паковића (Регионално позориште Нови Пазар/Културни центар Нови Пазар).

Селектор је, како традиција налаже, детаљно образложио сваку од својих селекција, а уврстио је и три представе у нетакмичарски међународни програм “Кругови”.

На том репертоару налазе се комади “Хотел Загорје” - ауторски пројекат Анице Томић и Јелене Ковачић према мотивима истоименог романа Иване Бодрожић (Градско драмско казалиште „Гавела”, Загреб), “Дјечак је говорио Богу” Дамира Мађарића, у режији Сама М. Стрелеца (Хрватско народно казалиште Осијек) и “Крекетање” писца Алмира Башовића и редитеља Алеша Курта (Народно позориште Тузла).

Осим Такмичарског програма и селекције “Кругови”, постоји и офф програм “Друга сцена”, за који су одабрана два дела - “Поетика гледања”, према концепту и режији Андраша Урбана (Позориште „Деже Костолањи“ Суботица), и експериментални ауторски пројекат редитеља Николе Завишића - “Као да крај није сасвим близу” Битеф театра из Београда.

Иако је извесно да никад није било толико неизвесних ситуација у историји Стеријиног позорја, као што је то био случај у протеклој сезони, на радост свих љубитеља театра фестивал у свом 66. издању ће се ипак одржати, како наводе из дирекције ове престижне позоришне смотре.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести