ТАКТ театар фест: Позоришни фестивал у знаку младих

НОВИ САД: “Драга Јелена Сергејевна” Драмског студија “Сцена 24” (Ниш), “Пресек” Театра младих “Мишоловка” (Нови Сад), “Раскршће” Центра за позитиван развој деце и омладине (Београд), “Марта и седам страхова” Казалишне дружине “Куфер” (Загреб), “КултуРеволуција: КОСА” Асоцијације “АкустикУм” – музичка омладина Босне и Херцеговине (Тузла) - представе су које је изабрала драматуршкиња Дивна Стојанов за селекцију ТАКТ театар феста, у организацији Асоцијације “Културанова”.
t
Фото: Ilustracija

Реч је о потпуно новом позоришном фестивалу који ће бити одржан од 24. до 26. септембра, у Новом Саду, али онлајн, на интернет сајту “Културанова”, тако да ће моћи да га прате и заинтересовани широм региона. ТАКТ театар фест је у потпуности посвећен младима, па ће тако људи од 15 до 30 година, осим као аутори и актери представа, бити изабрани и у жири. Рад у жирију ће подразумевати и пролазак кроз својеврсну обуку, радионицу позоришне критке коју ће да води селекторка Дивна Стојанов.

Уочи почетка школске године, док су на телевизији родитељи, просветни радници, синдикати и министар, водили расправе о организовању наставе, емитован је прилог о сеоској школи у Босни где су наставници направили учионицу на отвореном, у дворишту школе. Кад су питали једног трећака како му се чини нови простор за наставу, он је рекао да му се највише свиђа бина где стоји катедра и табла пошто им је учитељица рекла да ће ту његов разред изводити представе за прваке. Село нема позориште, а глумачке трупе им не долазе због епидемије вируса, те прваци нису имали где да погледају представу, али ће сада трећаци са учитељицом исправити ту неправду. На такву причу може само, како је Бранко Ћопић рекао “да ти се плаче, иако не знаш ни шта те боли ни шта си изгубио, уводи у образложење своје селекције драмтуршкиња Дивна Стојанов.

Како је додала, за први позоришни ТАКТ фестивал од пристиглих представа изабрала је оне које причају приче релевантне за младе, које су због њих и за њих стваране, које им се обраћају са циљем да их разумеју, забаве, едукују, утеше или помогну.

Један од услова конкурса фестивала био је да садржај представе одговара младима, од 15 до 30 година. С обзиром да је то ипак широка демографска група и проблеми једног средњошколца нису проблеми некога у касним двадесетим, у селекцији су представе “Пресек” и “Раскршће” намењене тинејyерима, о проблемима везаним за њихове односе са родитељима, вршњацима и наставницима, затим “Драга Јелена Сергејевна”, чини ми се за све узрасте, која проговара о кризи образовања и вредности, и две представе, “Марта и седам страхова” и “КултуРеволуција: КОСА” за адолесценте и омладину у двадесетим – прва о менталном здрављу, а друга о изборима, одлукама и преиспитивању слободе. Такође ми је било битно да се на фестивалу нађу представе из различитих градова и држава повезујући на тај начин младе из Србије и региона, поручила је наша саговорница.

Дивна Стојанов се нада да ће ТАКТ театар фест са оваквом селекцијом допринети да се омладина као публика не испушта из вида приликом прављења репертоара институционалних позоришта, да се не игнорише позоришна рупа у садржају између дечијих представа и представа за одрасле и да се примети потреба за представама усмереним ка средњошколцима, адолесцентима, младима.

И на крају, да нам позориште буде важно макар колико једном трећаку који прави представу за своје млађе другаре, поручује селекторка.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести