"Трпела" и "Нора" гостују у Српском народном позоришту

НОВИ САД: До краја овог месеца, у Српском народном позоришту очекују нас два гостовања.
1
Фото: Промо

На сцени „Пера Добриновић“ вечерас ће гостовати копродукцијска представа Краљевачког и Шабачког позоришта „Трпеле“, аутора Милене Деполо – Бобана Скерлића, у режији Александре Ковачевић. У овој представи играју: Јасминка Хоџић / Биљана Костантиновић, Александра Ристић, Горица Динуловић, Соња Милојевић, Биљана Талић, Деана Костић, и Светлана Миленковић. Ова представа је освојила Награду округлог стола критике за најбољу представу 58. фестивала професионалних позоришта Србије у Крагујевцу ове године, као и Награду за глумачко остварење (ансамбл представе).

У среду 30. новембра, такође на сцени „Пера Добриновић“, гостује Народно позориште Београд, с представом „Нора – Луткина кућа“ Хенрика Ибзена, у режији и адаптацији Татјане Мандић Ригонат. У премијерној подели у улогама су били (Нора Хелмер) Нада Шаргин, (Торвалд Хелмер, адвокат, њен супруг) Ненад Стојменовић, (Доктор Ранк Хаџи) Ненад Маричић, (Госпођа Кристина Линде) Катарина Марковић, (Адвокат Нилс Крогстад) Горан Јевтић, и (Служавка Хелена) Јелена Благојевић.

- У животном делању као и у писању, није важно да ли је Ибзен био “свесни” или несвесни “феминиста”, као што примећује Гејл Фини у свом тексту. Важно је да се његова веровања о праву на слободу и истину односе на свакога под‌једнако, и управо у овом изједначавању крије се одговор зашто су феминисткиње, не само у Норвешкој него у читавој Европи, Ибзенове комаде, а пре свега, „Луткину кућу“ дочекале раширених руку. И у томе се крије одговор зашто је „Луткина кућа“ текст који своју снагу и релевантност носи и данас – указује Ђорђе Косић о овом Ибзеновом делу. Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести