"Златни ћуран" Предрагу Ејдусу

ЈАГОДИНА: Српски позоришни, телевизијски и филмски глумац Предраг Ејдус добитник је "Златног ћурана", највишег признања за животно дело на Данима комедије у Јагодини. 

"Златни ћуран" Ејдусу ће бити уручен наредне године на 47. фестивалу "Дани комедије" који по традицији одржава од 20. до 27. марта.

"У богатој каријери, прослављени глумац је одиграо преко 150 улога у позориштима широм некадашње Југославије и иностранства, на телевизији и радију. Снимио је преко 50 филмова, телевизијских драма и серија", наведено је у образложењу одлуке коју је донео колегијум Културног центра у Јагодини, а потписали директор Центра Небојша Петровић и уметнички директор фестивала Добрица Милићевић.

У Ејдусове анталогијске позоришне улоге убрајају се ликови Осипа Маљдештама, Јаокима Вујића, Франца Кафке, Исака Бабеља, кнеза Мишкина, Наполеона, Бориса Гудинова, Кир Јање, Лазе Ђунђерског и многе друге, наводи се у одлуци.Награда "Златни ћуран" се сатоји о статуте ћурана, плакете и новчаног износа, који је поклон Комерецијалне банке.

Награда је установљена 2001. године и до сада су је добили глумци Миодраг Петровић - Чкаља, Данило Бата Стојковић, Мира Бањац, Љубомир Убавкић - Пендула, Никола Симић, Оливера Марковић, Бора Тодоровић, Властимр Ђуза Стојиљковић, Петар Краљ, Милена Дравић, Јелисавета Сека Сабљић, Рада Ђуричин, Светлана Бојковић, Иван Бекјарев и Власта Велисављевић.

Добили су је и редитељ Драгослав Лазић, позоришни писци и критичари Мухарем Первић и Милосав Буца Мирковић и режисер Дејан Мијач, који је одбио да прими награду. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести