Селимиру Радуловићу награда Деспотица Ангелина Бранковић

Банатски културни центар ће у понедељак, 26. јуна, на средњовековном локалитету Арача, у порти цркве из 13. века, организовати Свечану академију под називом „Слово љубве” поводом јубилеја везаних за два велика српска деспота који су у једном периоду били власници насеља Арача – Ђурђа Бранковића (640 година од рођења) и Стефана Лазаревића (640 година од рођења и 590 година од смрти).
selimir r..jpg
Фото: Селимир Радуловић
Како је најављено, овом приликом ће Игор Мировић, председник Покрајинске владе, уручити књижевну награду „Деспотица Ангелина Бранковић” песнику, књижевном критичару, есејисти и антологичару Селимиру Радуловићу.

Наиме, на основу предлога чији су потписници проф. др Зоран Ђерић, проф. др Никола Страјнић, проф. др Саша Радојчић, др Милан Мицић, Иван Негришорац, Симон Грабовац и Фрања Петриновић, књижевну награду „Деспотица Ангелина Бранковић” Банатски културни центар одлучио је да додели Радуловићу за књигу „Сенка осмог еона” .

У њој новосадски песник, на трагу заветних путоказа (Свето писмо, Милтон, Његош, античка лирика, Хелдерлин, исихазам) показује снажан песнички карактер и химнично-молитвеним тоном трага за смислом, указујући, истовремено, на дехармонизовано и фрагментисано биће савременог човека. Књига „Сенка осмог еона” (Културни центар Новог Сада, 2016) до сада је понела више значајних награда: „Ђура Јакшић”, „Књига године Друштва књижевника Војводине”, „Повеља Мораве”, „Кондир косовке девојке”, а била је и у ужем избору за „Змајеву награду” и признања „Златни сунцокрет” и „Печат”.

Иначе, програм свечане академије „Слово љубве” одржава се у оквиру пројекта „Градови у фокусу” Општине Нови Бечеј и Министарства културе Републике Србије. Истовремено, овим програмом БКЦ жели да повеже књижевну награду коју традиционално додељује, а која носи име Ангелине Бранковић, са широј јавности мање познатим делом наше историје, односно периодом када је насеље Арача било у поседу деспота Стефана Лазаревића и деспота Ђурђа Бранковића, као угарских савезника али и настављача немањићке традиције северно од Саве и Дунава.

На академији би, по слову планираног протокола, требало да, поред Игора Мировића и лауреата Селимира Радуловића, говоре и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, председник Матице српске проф. др Драган Станић, председник Општине Нови Бечеј Саша Максимовић, директор Банатског културног центра Радован Влаховић и др Золтан Чемере, историчар и аутор књиге о Арачи, док ће у програму учествовати Ансамбл за рану музику „Ренесанс”, те глумци Миодраг Петровић и Бранислав Чубрило. Свечана академија почиње у 18 часова.

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести