Сретењски концерт у Љубљани

Млади, али већ изузетно афирмисани новосадски Хор “Свети Роман Слаткопојац” са диригенткињом Јевгенијом Којић гостовао је недавно у Словенији, где је приредио

 више запажених наступа, посвећених обележавању празника Сретење, Дана државности Републике Србије. Хор “Свети Роман Слаткопојац” боравио је у Словенији на позив Вукове задужбине из Београда, учествујући у програму прославе Дана државности Србије у Словенији.

На дан Сретења, новосадски хористи певали су на свечаној литургији у цркви Светих Ђирила и Методија у Љубљани, након чега су одржали краћи концерт на отвореном код оближњег споменика Вуку Караџићу, а потом су наступили и у Руском центру науке и културе у словеначкој престоници. У оквиру овог гостовања чланови Хора “Свети Роман слаткопојац” приредили су и целовечерњи концерт у Радовљици у близини Бледа, где их је примио градоначелник Бледа Јанез Фајфар, а хористи су потом заједно са представницима Вукове задужбине посетили споменик нашем великом научнику Михајлу Пупину на Бледском језеру.

Иначе, свечани  Сретењски концерт у Љубљани организован је у сарадњи са Словеначком академијом знаности и уметности и Српском академијом наука и уметности и био је посвећен сећању на великог научника Јована Цвијића. Такође, није згорег подсетити на то да је Вукова задужбина ове године Велику сретењску повељу доделила академику Андреју Крањцу, академику Видојку Јовићу и диригенту Хора „Свети Роман Слаткопојац“ Јевгенији Којић  за успешно вођење овог вокалног ансамбла током протеклих десет година. 

Б. Х.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести