Шта је читалац...

Из издавачке радионице Културног центра Новог Сада изашао је нови, 502. број часописа за књижевност и теорију „Поља”. Поред стихова Радивоја Шајтинца, Мирослава Кирина, Маје Солар,

рубрика „Гласови” доноси и нове прозне записе Зорана Ђирића, Дивне Вуксановић, Драшка Милетића. Кроз интервјуе представљени су портрети Филипа Давида, као и Елене Феранте, с тим да се приде познатим романом ове италијанске списатељице „Моја генијална пријатељица” у критичарском осврту бавио Бранислав Живановић. У новим „Пољима” било је простора и за есеје недавно преминулог аргентинског писца Рикарда Пиље „Шта је читалац”, као и нигеријске новелисткиње Чимаманде Нгози Адичи „Сви треба да будемо феминисти”, али и за поезију либијског песника, романописца и преводиоца Ашура Етвебија.

Посебно поглавље, „Размена дарова”, сакупило је неколико релевантних критичарских нота, попут промишљања Дајане Милованов о поетској збирци „The Clash” Драгана Бошковића, која се нашла у најужем избору за награду „Бранко Миљковић”, Драгана Бабића о роману Мухарема Баздуља „Мали прозор”, или Виолете Митровић о „Маргиналцу” класика канадске књижевности Робертсона Дејвиса, али је ту и погледа проф.др Жарка Требјешанина на сећања Мирослава Мајкла Ђорђевића „Деценија илузија: Србија и српска дијаспора 1990-2000”. Нова „Поља” закључује студија ликовног критичара Саве Степанова „Уметност у окружју глобалне несигурности”, која заправо анализира ликовни лајтмотив овог броја – радове са 4. фестивала савремене уметности „Дунавски дијалози 2016”.

М. С.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести