Сутра у Манасији почиње највећи витешки фестивал у Европи

ДЕСПОТОВАЦ: У Деспотовцу, у порти и под зидинама срдењовековног манастира "Манасија", који ове године обележава 600 година постојања, од сутра. до 26. августа, одржаће се четврти међународни фестивал витештва "ЈУСТ ОУТ".
1
Фото: Tanjug

Реч је о највећем витешком фестивалу у Европи, који ће окупити витезове из 22 земље, 500 до 600 бораца, а пратиће га око 100 хиљада људи, изјавио је, новинарима у Деспотовцу, директор фестивала Владимир Благојевић.    

Отварање и централна свечаност је 24.августа у 20 сати а пре тога посетиоци ће, у манастирској порти, моћи разглдати штандове са средњовековним, музејским експонатима. У 20,35 је дефилеј витешке групе "Бели орлови" и витезова из Европе. 

Око 22 сата, први дан фестивала завршиће "вештинама мачевања кроз вековде": средњовековно оклопно борење 13. - 14. век и Европско неоклопљено мачевање 16 - 17.век.  

"Од првог фестивала, сваке године расте број учесника и публике, прве године било је 15 земља, ове године 22 са дупло више учесника у програму са средњовековном опремом", рекао је Благојевић.    

Он је навео да је прошле године 450 бораца уцествало у програму,а да се ове очекује 500 до 600 учесника са средњовековном опремом, што је својеврсан куриозитте. 

"На југу Француске има сличан фестивал који траје дест гођан и бројност му је, у смислу посете и учешника, мањи него наш који улази у тек четврту годину", рекао је Благојевић 

Он је најавио да ће се наставити са промоцијом наше културне баштине везане за Манасију, за деспота Стефана Лазаревића, овог краја и Србије... 

 "Прошле године, мимо очекивања свих нас, на најлепши начин слика о фестивалу отишла је у све крајеве света, преко друштевних мрежа, са сајта фестивала, слика дана на Телеграфу у Лондону из Манасије, слику дана на Тајмсу. . . прекрили смо Европу и Азију...велики успех коме се нисмо надали", рекао је Благојевић у нади да ће то интересовање да се настави и сада када се обележава 600 године Манасије. 

Охрабрује га то што се учесници сада самии јављају, што ће рецимо ове године бити дупло више Француза, лани их је било 50, што је турска екипа која је прошле године први пут учествовала на фестивалу, ове године стуже 

Прошле године имали смо 50 Француза ове године биће их дупло више а повећен је број учесника из свих земаља, које су до сада учествале. Турска екипа коју смо прошле године угостили први пут, ове године у три пута већем броју...

Фестивал се одржава у оквиру традиционалне културне манифестације "Дани српског духовног преображења, који трају од 19. до 28. августа, а ове годину и јубилеја "Манасије", 600 година од изградње.   

У ове активности су укључени Министарство културе и информисања, општина, Народна библиотека, а Министарство трговине, туризма и телекомуникација суфинансираће "ЈУСТ ОУТ" са 4. 000. 000 динара. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести