У транзицији је и смрт компликована

Филм „Реквијем за госпођу Ј” Бојана Вулетића, након светске премијере на Берлинском филмском фестивалу и четири награде на недавно завршеном Фесту, имаће новосадску премијеру

у четвртак у 20.30 часова у “Арени синеплекс” и тиме почети да се приказује и у овом биоскопу.Премијери у Новом Саду присуствоваће глумци Мирјана Карановић, Јована Гавриловић, Даница Недељковић, Мира Бањац, Борис Исаковић, продуцент Ненад Дукић, директорка фотографије Јелена Станковић и редитељ филма Бојан Вулетић.

„Реквијем за госпођу Ј.”, рађен у српско-бугарско-македонско-руско-француској копродукцији, прати скромну средовечну жену и бившу службеницу, која на годишњицу смрти свог мужа планира да се убије.  Иако је то за пет дана, госпођа Ј. је одлучила да заврши све своје приватне и административне послове да би се убила онако како жели, и оставила своју породицу обезбеђену, али да би све то започела, потребна јој је само једна оверена потврда - уверење о радном стажу за последњих 10 година. У земљи која управо пролази кроз транзицију и свеобухватну реформу администрације, то ће бити јако компликовано, јер „живети у транзицији је компликовано, а умрети је још компликованије”.

Вулетић је сценарио почео да пише пре четири, пет година, а једна од инспирација за причу била је мајка његове познанице. Филм је, како је приметио продуцент Ненад Дукић, посвећен свим изгубљеним душама транзиције које виде светло на крају тунела.Новинар “Холивуд рипортера” Стивен Далтон је овом филму написао да „ поред свег очаја на површини, филм нуди и сочан црни хумор и топлу емпатију према несавршеним протагонистима. Једноличност окружења и зимска бетонска пустош осликана у 50 нијанси суморне смеђе вешто су укомпоновани у ово остварење”.

- Својом фаталистичком атмосфером, летаргичним ритмом и испраним колоритом, ова црна комедија у почетку личи на онај неумољиво суморан ‘порно мизерије’ из уметничких филмова Источног блока који је некада прављен с намером да исиса сву радост из фестивалских програма, али овде се испод површине одвија нешто много разиграније и позитивније: пригушен врисак пркосне људскости против немилосрдно окрутног универзума - наводи Далтон и додаје да кључне теме филма: депресија, патња, породичне трзавице и финансијски проблеми, имају универзални призвук и да ће и публика ван Балкана моћи да саосећа са јунацима.

„Реквијем за госпођу Ј.” освојио је четири награде у селекцији Српски филм 45. Феста - за најбољи филм, сценарио, режију и најбољу женску улогу Мирјани Карановић, као и Политикину награду „Милутин Чолић„.Ово је други дугометражни играни филм Бојана Вулетића. Први филм “Практични водич кроз Београд са певањем и плакањем” премијерно је приказан 2011. на фестивалу Карловим Варима.

Филм “Реквијем за госпођу Ј.” кофинансирали су Филмски центар Србије, Фонд савета Европе “Еуроимаж”, РТС и Филмски фонд Војводине, уз копродуценте из Бугарске, Македоније, Русије и Француске.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести