Утицаји Далеког истока

У Културном центру Новог Сада прексиноћ је отворена изложба „Нека слике говоре“ Мајде Зорко. Ово је прво представљање словеначке уметнице у Србији,

а изложени су радови настали током последњих десет година. У питању су теме везане за њена путовања и живот у земљама Азије.

– Како су слике по тематици различите. тако су различите и технике у којима сликам: уље, акрил на платну, колаж и мешовите технике – каже ауторка. – Моје слике су настале под утицајем импресиониста, експресиониста као и сликара са Далеког истока, из Кине и Јапана. Сликарка сам апстрактних склоности, инспирисана предметима из природе које обрађујем на емотиван начин. Моје слике су визуелна баријера између реалности и личног доживљаја спољашњег света.

Отварању изложбе су присуствовали амбасадор Словеније у Србији Владимир Гаспарич и председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је на отварању рекао да је привилегија што Нови Сад у свом богатом културном животу има још једну изложбу уметнице чија дела су излагана широм света.

Мајда Зорко се сликарством бави преко 30 година. Своје слике излагала је, осим у Словенији, у САД, Кини, Јапану, Сингапуру, Аустрији, Хрватској и Црној Гори. Њене слике се могу наћи у приватним колекцијама у готово свим земљама Европе као и у Америци, Аустралији и Новом Зеланду. Дипломирала је на Универзитету у Љубљани и Централној Академије лепих уметности у Пекингу.

Н. Попов

Две изложбе у КЦНС

У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада синоћ је отворена изложба Звонка Петровића (1983) из Шапца, који је дипломирао на Факултету уметности у Звечану, а мастер студије је завршио на Академији уметности у Новом Саду. На изложби објеката, под називом „Манипулација квадрата”, композицијско надмудривање квадрата је ликовна проблематика којом се уметник бави. У Ликовном салону КЦНС отворена је, пак, изложба „Ту негде“Тамаре Бранковић (1987) ауторке из Београда која је дипломирала на смеру сценографија Факултета примењених уметности. Трагајући за чаробним скривеним местом ауторка у својим радовима пажљиво креира аутентичну визуелну синтаксу једног града.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести