Ватра Медитерана

Ретроспективна изложба сликара Игњата Јоба (1895–1936) “Ватра Медитерана” аутора др Звонка Маковића отворена је у Галерији Кловићеви двори у Загребу.

 Изложбом једног од најзначајнијих сликара хрватске модерне уметности који је значајне кораке у каријери начинио и на београдској ликовној сцени током четврте деценије 20. века, обележава се осамдесет година од уметникове смрти и деветнаест година од последње ретроспективе у Загребу.

Одабрано је више од сто дела из уметничког опуса Јоба који се налази у бројним музејима, галеријама и приватним колекцијама у Хрватској и Србији. Из фондова Спомен-збирке Павла Бељанског из Новог Сада позајмљена су нека од антологијских дела из колекције и Документарног фонда. Ова поставка се у Загребу најављује као врхунски уметички доживљај јер део слика из Србије никада није ту излаган.

„Када сам радио његову задњу ретроспективу многе ми ствари нису биле доступне и нисам имао начина да дођем до архивске грађе, па сам задњих двадесет година настављао да радим и кренуо у нова ишчитавања његовог дела”, рекао је аутор изложбе Звонко Маковић.

Изложбу је замислио као “рекапитулацију Јоба” након дугогодишњег истраживања која су донела и нове информације које је добио кроз лични архив сликара и његове породице, а конципирао је с једне стране хронолошки, а с друге тематски. Јобов сликарски опус броји око 250 познатих слика у уљу, а најстарије потичу из 1917. Већина слика настала је у временском распону од краја 1928. до јесени 1935, када Јоб умире измучен туберкулозом придруживши се низу наших прерано преминулих уметника. У том згуснутом времену сликар је радио грчевито, схватајући сликање као еуфоричну и чисто инстинктивну реакцију на збивања из своје блиске стварности. Његови мотиви су врло једноставни: то су призори из свакодневног живота у малим местима медитеранског поднебља, својеврсна хроника пуна живописних запажања.

Изложба траје до 8. јануара, а након Загреба, део поставке ће гостовати у Спомен-збирци Павла Бељанског почетком 2017. године.

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести