Завод за уџбенике најбољи издавач

У сали „Слободан Селенић„ на Београдском сајму су саопштене награде 59. међународног сајма књига у три категорије: најбољи издавач, издавачки подухват године и дечија књига године. Награда за најбољег издавача 2014.

припала је Заводу за уџбенике из Београда, једногласно је одлучио жири у коме су др Милан Радуловић (председник), Мирослав Максимовић, Весна Капор, др Драган Симеуновић и др Љубиша Деспотовић.

Према оцени жирија, Завод за уџбенике је издавачка кућа која већ деценијама,  у складу са својим именом, друштвеним задатком и респектабилном традицијом,  доприноси на најбољи могући начин издавачкој продукцији српског духовног простора.

У протеклој издавачкој години, Завод је поред отежаних услова и смањене продукције објавио низ значајних дела који су га кандидовали за ово признање, оценио је жири и навео да се то односи на капитално издање “Речник појмова ликовних уметности и архитектуре”, објављен у суиздаваштву са САНУ и чији је главни уредник академик Милан Лојаница. У припреми овог замашног пројекта учествовао је Одбор за речник одељења ликовне и музичке уметности САНУ и бројне редакције, зависно од области.

У ужи избор жири је, такође једногласно,  уврстио издавачке куће “Пчелица”, “Евро Ђунти”, “Прометеј” и “Филип Вишњић”. У образложењу се помиње “Историја српске филозофије” Слободана Жуњића, за коју је речено да је енциклопедијског формата и представља проширено издање ауторове књиге написане у САД.

Награда за најбољу дечју књигу припала је едицији „Деца читају српску историју”, у издању “Пчелице” из Чачка. У образложењу  се наводи да је “Пчелица”  обимом и квалитетом издавачке родукције, као и озбиљношћу и значајем књига, израсла у угледног издавача књига за децу. Жири је похвално оценио оријентацију овог издавача да претежно објављује домаће писце , а из те продукције је издвојена едиција од осам књига  Слободана Станишића. У ужем избору нашле су се: “Српске јуначке песме”, Изабрана дела Бранка Ћопића, Зборник „Млади Свети Сава” и  “Најлепше приче са села”.

Специјално признање сајамски жири је доделио за пето коло едиције “Десет векова српске књижевности” Издавачког центра Матице српске у Новом Саду. Оцењено је да је ово јединствена едиција покренута пре четири године, без сумње најдалекосежнији пројекат у  српској издавачкој делатности.

Р. Лотина

 

Најлепша књига

Награда „Богдан Кршић” за најлепшу књигу,  коју додељује специјални жири УЛУПУДУС,  припала је ове године монографији „Универзитет уметности у Београду”, у ликовно графичкој опреми Илије Кнежевића, а у издању Универзитета уметности. Жири је радио у саставу Југослав Влаховић (председник), Тијана Којић и Мирјана Живковић. Специјално признање намењено младом дизајнеру  припало је Драгани Николић за ликовно-графичку опрему књиге изабраних песама Виславе Шимборске и Тадеуша Ружевича, у издању Трећег трга и Чигоја штампе.

 

„Србија 1914–1918” издавачки подухват

За издавачки подухват године, награда је припала “Прометеју” и Радио-телевизији Србије за едицију „Србија 1914-1918”. У образложењу се наводи да се у мноштву књига које тематизују јубилеј стогодишњице почетка Првог светског рата, највише издвојила десетотомна серија која у својим документима, историјским и културним доприносом на свеобухватан начин заокружује овај велики, историјски, политички и војни сукоб, истичући у први план српски доживљај рата и страдање народа.

Жири је у ужи избор за ово признање уврстио наслове „Српска црква у Великом рату”, „Историја уметности у Србији”, „пето коло антологијске едиције “Десет векова српске књижевности” , „Речник појмова ликовних уметности и архитектуре”.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести