Зоран Вапа председник Националног савета за културу

БЕОГРАД: Конститутивна седница Националног савета за културу одржана је данас у Народној скупштини, а чланови Савета једногласном одлуком изабрали су за председника Зорана Вапу, који је са листе предлога кандидата коју предлаже Републички завод за заштиту споменика културе.
2
Фото: Youtube Printscreen

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић истакла је да су у Савет изабрани кредибилни стручњаци у области културе, који су испунили све критеријуме и да постоји заступљеност оба пола у овом телу.

Гојковић је нагласила да очекује да ће Национални савет испунити свој задатак у складу са законом, те да ће својим предлозима и ангажовањем допринети унапређењу у свим областима културе и уметности, саопштило је Министарство.

На седници су размотрени предстојећи задаци чланова Националног савета у оквиру области у којима делују и план рада за наредни период.

Скупштина Србије усвојила је на седници 26. новембра Предлог о именовању 11 чланова Националног савета за културу.

Национални савет за културу поред Зорана Вапе чине Жељко Марковић са Листе предлога кандидата коју предлаже Државни архив Србије, Горан Васић са Листе предлога кандидата коју предлаже Народни музеј Србије, др Владимир Пиштало са Листе предлога кандидата коју предлаже Народна библиотека Србије, Небојша Кундачина са Листе предлога кандидата коју предлаже Народно позориште у Београду, др Невена Даковић са Листе предлога кандидата коју предлаже Југословенска кинотека, академик Иван Јевтић са Листе предлога кандидата коју предлаже Српска академија наука и уметности Одељење уметности, академик Злата Бојовић са Листе предлога кандидата коју предлаже Српска академија наука и уметности - Одељење језика и књижевности, др Исидора Бјелаковић са Листе предлога кандидата коју предлаже Матица српска, Андраш Урбан са Листе предлога кандидата коју предлажу национални савети националних мањина, др Сузана Кујунџић Остојић са Листе предлога кандидата коју предлажу национални савети националних мањина.

Национални савет за културу образује се као стручно-саветодавно тело, ради обезбеђивања сталне стручне подршке у очувању, развоју и ширењу културе.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести