„Еуро ин филм” у КЦ Новог Сада: Још једна прилика

Фестивал европског и независног филма “Еуро ин филм”, који се од 4. до 28. децембра одржава у Културном центру Новог Сада, од понедељка ће на програму имати и италијански филм, који ће за почетак представити

најновије остварење Нанија Моретија, “Моја мајка” (21 сат). Гост фестивала биће Бернардин Модрић, редитељ документарног филма “Моја Европа” (18.30 сати), као и Даниел Рафаелић, аутор књиге “Кинематографија у НДХ” (Љевак, загреб, 2015), која ће бити представљена разговором (20 сати).

Богати програм “Еуро ин филм” фестивала, који ове године броји преко 300 краткометражних, дугометражних, играних и документарних филмова,  биће настављен и у категоријама “Главни токови” и “Нордијска панорама”, пројекцијама документарних филмова “Приближавање слону” Аманде Вајлдер (19.30 сати) и “Један развод” Карин Екберг (21.15 сати).

Док ће у центру пажње италијанског филма, поред нових наслова, бити ретроспекива филмова Марчела Мастројанија, “Нордијска панорама” у пет целина приказује преко 20 жанровски разноврсних филмова. Осим филмова из Финске, Шведске, Исланда, Данске, Норвешке, први пут се у оквиру овог програма приказује један филм са Фарских острва.

Као што је већ познато, у оквиру “Еуро ин филм” фестивала у Културном центру Новог Сада публикА може да надокнади пропуштено у години која протиче. На програму су многи лауреати са водећих светских фестивала, филмови који су обележили годину, попут „Овнова” Гримура Хаконарсона, „Под Електричним облацима” Алексеја Алексејевича Германа или филма “Yејмс Вајт” Yоша Монда.

У оквиру циклуса “Сећања”, публика ће моћи да се подсети совјетских филмова „Човекова судбина“ Сергеја Бондарчука, „Лете ждралови“ Михаила Калатозова и „Иваново детињство“, филма једног од најутицајнијих руских филмских уметника, Андреја Тарковског, за који је 1962. године на фестивалу у Венецији добио Златног лава.

“Еуро ин филм” фестивал у Новом Саду премијерно приказује “Сунчаницу”, остварење још једног великог руског синеасте, Никите Михалкова. Михалков је 1987. режирао филм “Очи чарне” у ком главну улогу игра Марчело Мастројани. Филм је на програму сутра (17.30 сати) као најбоља илустрација испреплетености програма која извире из саме природе кинематографије.

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести