„Љубавни напитак” и „Бургундска кнегиња”

У Српском народном позоришту сутра су на репертоару опера “Љубавни напитак” и представа “Ивона, бургундска кнегиња”. Доницетијева комична опера “Љубавни напитак”

биће изведена на сцени “Јован Ђорђевић” с почетком у 19 часова. Диригент је Микица Јевтић, а у овој поставци популарне Доницетијеве опере, с обиљем белканто музике, у главним улогама су Дарија Олајош Чизмић (Адина), Саша Штулић (Неморино), Васа Стајкић (Белкоре) и Жељко Р. Андрић (Дулкамара).

Ова сентиментална прича о љубави Неморина и Адине проткана је духовитим епизодама и сценама са надрилекаром Дулкамаром, који продаје љубавни напитак, те наредником Белкореом, Адининим удварачем. “Медитерански распевана музика бујног тока пружила је редитељу, госту из Украјине, Андреју Бесчасном прилику да оствари занимљиву, сценски разиграну и атрактивну поставку, са извесним шаљивим отклоном од такозваног ’класичног приступа’. Место збивања измештено је на југ Француске и временски  ситуирано на почетак двадесетог века...”, указује Борко Хложан у критици објављеној у нашем листу.

Драмска представа “Ивона, бургундска кнегиња” Витолда Гомбровича, у режији Радослава Миленковића, биће сутра изведена на сцени “Пера Добриновић” СНП-а с почетком у 19.30 часова. У представи играју: Марија Меденица (Ивона Цопек), Југослав Крајнов, Тијана Максимовић, Марко Савић, Предраг Момчиловић, Ивана Вуковић, Марко Васиљевић, Љубица Ракић, Гордана Каменаровић, Драгомир Пешић, Миодраг Петроње и други.

Гомбровичева „Ивона, бургундска кнегиња“ је “лепршава дворска комедија са трагичним последицама, сурова сатира о бескрупулозним друштвеним играма, и још суровијим појединцима. Ивону, девојку која није ни боља ни гора од других, али је посебна, другачија, кнез произведе у своју вереницу само зато да би додатно иритирао њему и иначе бескрајно иритантни дворски поредак. И успева у свом науму, с тим да свако на двору реагује на уљеза адекватно сопственој лукавости и интелигенцији”.

„Дворани су приказани као накинђурене лутке своје сопствене таштине. Празни аплаузи, тениске лоптице на све стране, сладолед, само су пластичан и уверљив, занимљив и забаван приказ те њихове доколице коју ће као застрашујућу открити једна потпуно другачија појава – појава незаинтересоване, отуђене, чудне девојке Ивоне, која и оно мало што каже, говори о некаквом кругу из којег нема излаза.”, пише позоришни критичар нашег листа Игор Бурић о овој представи. 

Н. П-ј.

За наше читаоце дванаест карата

Читаоцима “Дневника” поклањамо 12 карата за поменуте две представе. Осам карата (четири пута по две) за “Љубавни напитак” и два пута по две за “Ивону, бургундску кнегињу”, добиће читаоци који се у петак од 12 до 12.15 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 480 6881. Добитници ће улазнице моћи да подигну у петак на портирници “Дневника”.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести