ЕКСТРА ДЕВИЧАНСКО МАСЛИНОВО УЉЕ ЈЕСТЕ ЗДРАВО, АЛИ ... Веома важно је знати како га правилно користити. Многи греше
Важно је јако и како га чувати, да би се задржале нутритивне вредности
Екстра девичанско маслиново уље слови за једно од најздравијих уља због високог садржаја антиоксиданата и повољних масних киселина. Међутим, управо зато што је осетљиво и вредно, неопходно је знати како га правилно користити – да не изгубите све његове предности.
Не користите га за високотемпературно пржење
Много људи мисли да се екстра девичанско уље може користити као и свако друго уље за дубоко пржење. Истина је да му је тачка димљења (око 190 °Ц) нижа од рафинисаних уља, па загревање изнад те границе доводи до разградње полифенола, губитка антиоксидативног дејства и стварања нежељених штетних једињења.
Додајте га тек пред крај кувања
Да бисте сачували укус и здравствене бенефите, маслиново уље користите као завршни прелив. Након што јело скувате или испечете, склоните га са ватре и тек тада умешајте уље. На тај начин ћете уживати у пуној ароми и антиоксидантима које ово уље нуди.
Најбоља употреба и чување
Чувајте екстра девичанско уље на тамном и хладном месту, даље од извора топлоте и директне сунчеве светлости. Идеално је у тамној стакленој бочици, добро затвореној. Тако уље неће оксидисати, неће променити мирис нити укус, а и задржаће све нутритивне вредности.
Пратећи ове савете, искористићете пун потенцијал екстра девичанског маслиновог уља и уживаћете у његовим благодатима сваког дана.
Крстарица