ГЛАДНИ СТЕ? ОВАЈ ОБРОК ЋЕ ВАС ЗАСИТИТИ И ПОБОЉШАТИ ВАМ ПАМЋЕЊЕ Здрава навика за сваки дан, али без претеривања
Јаје је једна од најхранљивијих намирница у свакодневној исхрани.
Садржи висококвалитетне беланчевине, витамине, минерале и друге важне састојке корисне за организам. Редовно конзумирање јаја може имати више користи за здравље, а стручњаци истичу да је једно до два јајета дневно безбедна и пожељна мера за већину људи.
Побољшава рад мозга и памћење
Јаја су природни извор холина, супстанце која утиче на рад мозга, памћење и концентрацију. Посебно је користан код деце током учења, али и код старијих особа јер може успорити когнитивно пропадање.
Јача имунитет
Јаје садржи више витамина и минерала који подржавају одбрамбене механизме организма: витамине Д, А, Б12, као и гвожђе, цинк и селен. Све су то супстанце које помажу телу да се бори против инфекција и боље функционише.
Помаже у одржавању ситости
Јаје је хранљиво и засићује, па може помоћи да дуже не осетимо глад. Због тога је корисно за оне који желе да контролишу телесну тежину, јер смањује потребу за ужинама и преједањем током дана.
Добро утиче на срце
Иако садржи холестерол, истраживања показују да умерено уношење јаја (једно дневно) не повећава ризик од болести срца код здравих особа. Напротив, може подићи такозвани „добар“ холестерол (HDL), који штити крвне судове.
Чува вид
Јаја садрже антиоксидансе лутеин и зеаксантин, који се налазе у мрежњачи ока и штите очи од оштећења, нарочито од болести као што су катаракта и дегенерација жуте мрље.
Природан извор витамина и минерала
Поред већ наведених састојака, јаје је богато и витаминима Б2, Б5 и Е, као и калцијумом и фосфором. Све те материје су неопходне за правилан развој и снагу костију, мишића и коже.
Шта треба знати пре употребе?
Здрава одрасла особа може јести једно до два јајета дневно без бојазни. Особе са дијабетесом или повишеним холестеролом треба да се консултују са лекаром, посебно ако уносе велике количине. Препоручује се кување или печење јаја без много масноће, док треба избегавати пржење на путеру и уљу, или уз сланину.
Јаје је једноставна, јефтина и доступна намирница која носи велики здравствени потенцијал. Као део уравнотежене исхране, може допринети бољој концентрацији, јачем имунитету и стабилнијој енергији током дана. Довољно је једно јаје дневно – али припремљено на здрав начин.