Како да проверите да ли је мед прави или лажњак?

На тржишту се продаје све и свашта, а на вама је да нађете прави начин како да изаберете оно што је заиста квалитетно.Тако је и са медом који неретко можемо наћи лошег квалитета, направљеног од шећера и воде.
med pixabay
Фото: pixabay.com

Ево неколико савета како да препознате и разликујете прави мед од оног лажног.

Кристализација меда

Ако вам се мед кристализује током времена, то је добар знак. Имитација меда ће остати глатка као сируп, без обзира на то колико дуго га чувате, док ће се прави мед кристализовати.

Мед између прстију

Узмите мало меда и протрљајте га између кажипрста и палца док се не распадне. Чист мед је добар за кожу и није лепљив. Ако почне да се лепи, значи да има шећера и вештачких заслађивача у њему.

Мед у микроталасној

Ставите у микроталасну две до три кашичице меда. Загрејте на високој температури. Природни мед ће се брзо карамелизовати и неће постати пенаст. Лажни мед ће се тешко карамелизовати и биће препун мехурића.

Погледајте етикету

Изненадили бисте се колико мало људи чита етикете производа које купују, шта су купили, сазнају тек код куће. Пре него што обавите куповину, погледајте етикету и састав меда, проверите да ли он садржи адитиве.

Мед и мрави

Пчеле инстинктивно граде кошнице на дрвећу и међу стенама како би се заштитиле од мрава. Ставите мало меда код мрава и видећете да неће дирати мед ако у њему нема вештачког шећера.

Бирајте кристализовани мед

Иако није најпривлачнија врста меда, кристализовани мед је увек чист, и најпоузданија врста на тржишту.

Мед и жуманце

Мало меда промешајте са жуманцетом. Ако је мед чист, када измешате жуманце, изгледаће као да је скувано.

Мед у води

Сипајте мед у чашу хладне воде, ако се отопи, знак је да је мед нечист и да садржи сируп. Ако се не отапа већ пада на дно чаше, у потпуности је чист.

Мед и ватра

Мед можете да тестирате и ватром. У стаклену посудицу ставите мало меда и умочите у њега памучни фитиљ воштане свеће. Покушајте да запалите фитиљ, ако гори, мед је чист. Ако не гори, у меду има воде.

Мед и хлеб

Намажите мед на парче хлеба. Природни мед ће стврднути хљеб за неколико минута, док ће вештачки навлажити хлеб због садржаја воде.

Мед и папир

Ставите неколико капи меда на папир и посматрајте шта се догађа. Ако папир упија мед, мед није чист. Ако мед остаје на површини, онда је чист. Уместо папира, можете да користите и памучну крпу.

Мед у устима

Непосредно пре гутања прави мед ће вам дати осећај боцкања у устима што лажни мед не може да постигне.

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести