clear sky
16°C
21.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2112
usd
101.6752
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕМА ВИШЕ МИРИСА ПРЖЕНОГ ЛУКА У ЗАВЕСАМА И КОСИ Ставите ово у тигањ и заборавите на безуспешно проветравање!

16.06.2025. 16:37 16:39
Пише:
Извор:
Србија данас
лук
Фото: Pixabay

Код нас припрема скоро сваког јела почиње динстањем црног лука. После тога, у кући остане непријатан мирис још дуго, јер луфтирањем не може потпуно да се уклони.

Ево како да спречите да се мирис лука рашири по целој кући, али и да се не увуче у ваше ствари и косу.

Главни кривац за тај непријатан мирис црног лука је ослобађање сумпора из ове намирнице, до којег долази приликом термичке обраде. Ипак, постоји начин помоћу којег се то може избећи.

Примените трик професионалних кувара. Они приликом динстања црног лука користе соду-бикарбону.

лук
Фото: Pixabay

Шта треба да урадите?

После сецкања црног лука, ставите га на загрејано уље и додајте једну кашичицу соде-бикарбоне. Уколико се ради о већој количини лука (више од 500 г), потребно је додати супену кашику соде-бикарбоне. Измешајте и лук динстајте као обично.

Осим што се његов мирис неће ширити по кући, можете избећи запржавање јела, јер ће сода-бикарбона лепо згуснути лук и постићи исти ефекат у јелу као запршка.

Извор:
Србија данас
Пише:
Пошаљите коментар
ДОК ДИНСТАТЕ ЦРНИ ЛУК ДОДАЈТЕ МУ ОВАЈ ЗАЧИН Проверени куварски трик ради посао
luk

ДОК ДИНСТАТЕ ЦРНИ ЛУК ДОДАЈТЕ МУ ОВАЈ ЗАЧИН Проверени куварски трик ради посао

31.03.2025. 14:26 16:37
ЦРНИ ЛУК ТРЕБА ЗНАТИ ЧУВАТИ Може вам трајати и до пола године, ако урадите ово
црни лук чување

ЦРНИ ЛУК ТРЕБА ЗНАТИ ЧУВАТИ Може вам трајати и до пола године, ако урадите ово

15.09.2024. 14:20 14:36
ЦРНИ ЛУК НИЈЕ БАШ НАЈБОЉИ ИЗБОР УЗ РОШТИЉ Познати гастроентеролог саветује шта заиста иде уз ћевапе, пљескавице и вешалице
салата

ЦРНИ ЛУК НИЈЕ БАШ НАЈБОЉИ ИЗБОР УЗ РОШТИЉ Познати гастроентеролог саветује шта заиста иде уз ћевапе, пљескавице и вешалице

30.04.2025. 14:13 14:30