НЕМА ВИШЕ МИРИСА ПРЖЕНОГ ЛУКА У ЗАВЕСАМА И КОСИ Ставите ово у тигањ и заборавите на безуспешно проветравање!
Код нас припрема скоро сваког јела почиње динстањем црног лука. После тога, у кући остане непријатан мирис још дуго, јер луфтирањем не може потпуно да се уклони.
Ево како да спречите да се мирис лука рашири по целој кући, али и да се не увуче у ваше ствари и косу.
Главни кривац за тај непријатан мирис црног лука је ослобађање сумпора из ове намирнице, до којег долази приликом термичке обраде. Ипак, постоји начин помоћу којег се то може избећи.
Примените трик професионалних кувара. Они приликом динстања црног лука користе соду-бикарбону.
Шта треба да урадите?
После сецкања црног лука, ставите га на загрејано уље и додајте једну кашичицу соде-бикарбоне. Уколико се ради о већој количини лука (више од 500 г), потребно је додати супену кашику соде-бикарбоне. Измешајте и лук динстајте као обично.
Осим што се његов мирис неће ширити по кући, можете избећи запржавање јела, јер ће сода-бикарбона лепо згуснути лук и постићи исти ефекат у јелу као запршка.