ПЕРФЕКТНО КУВАНА ЈАЈА УЗ ТРИК ИЗ 1942. ГОДИНЕ: Ево како да их припремимо

Америчка куварска стручњакиња Мери Френсис Кенеди Фишер преминула је 1992. године, али њене књиге и данас изазивају велик интерес домаћица и куварица.
9
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Пре неколико година издали су реиздање њеног врло популарног кувара’How To Cook A Wolf’ из 1942. године, а где говори о методама које користимо приликом кувања јаја и зашто су погрешне.

Ова стручњакиња матра да је израз „скувати јаја“ нетачан и да се тајна успешне припреме овог јела крије у чињеници да се оно заправо не кува.

Објашњава како у тренутку кад убаците јаје у кипућу воду жуманце остаје сирово, а беланце се одмах скува. Циљ је кувати све у исто време на исти начин.

Фишерова нуди две алтернативе за које сматра да постижу боље резултате. Како бисте спречили пуцање љуске, предлаже да јаје најпре прелијете хладном водом, а тек га затим ставите у кипућу воду.

Оставите га на лаганој ватри колико желите, а Фишерова напомиње како ће се на тај начин скувати једнако брзо као и кад вода крчка, али биће боље кувано.

Фото: Ilustracija/pixabay.com

За другу методу предлаже да у малом лонцу уроните јаје у хладну воду коју потом брзо загрејете, а чим проври јаје је готово и спремно за конзумацију.

Касније је ипак признала да постоји и недостатак, јер је теже очистити љуску с јаја ако користите њене методе.

Осим тога, јаја су на тај начин меко кухана, а због здравствене безбедности данас сви стручњаци препоручују тврдо кување јаја, поготово за малу децу, преноси Мирор.

Крстарица

EUR/RSD 117.1109
Најновије вести