Обланде са чоколадом су старински колач који се прави од јефтиних састојака, али ако желите у време поста да одушевите госте, онда вам предлажемо да направите посне грилијаш обланде. Комбинација крцкавог карамелизованог шећера са лешницима и обландама је савршена.
Састојци
10 обланди
За грилијаш:
- 200 г шећера
- 100 г лешника
За фил:
- 200 г шећера у праху
- 200 мл воде
- 1 кесица ванилин-шећера
- 100 г млевених ораха или лешника
- 200 г маргарина
Припрема
Отопите шећер у шерпи уз непрестано мешање, а онда додајте сецкане лешнике. Брзо мешајте како би се шећер и лешници сјединили. Сипајте грилијаш на пек папир и поравнајте. Оставите да се стегне.
У шерпу сипајте воду, шећер у праху и ванилин шећер. Кувајте док не добијете густ сируп, све време мешајте. Склоните са шпорета и оставите да се охлади. Затим додајте сецкане лешнике (или орахе) и промешајте. У фил додајте маргарин који сте отопили, па све лепо сједините миксером.
Извадите грилијаш из фрижидера и добро га изблендирајте, па додајте у фил и промешајте.
Обланду ставите на плех обложен пек папиром, па премажите филом и преко ставите другу обланду. Тако радите док не утрошите све. Последњи ред треба да буде обланда. Покријте фолијом и ставите нешто тешко преко.
Оставите преко ноћи да се стегне у фрижидеру или на тераси.
Информер.рс/ Дневник