Не, није сода бикарбона
ПРЕЈЕЛИ СТЕ СЕ НА ПРВОМАЈСКОМ РОШТИЉУ? У чаши ОВОГ НАПИТКА је спас! Нема грчева, мучнине, а ни трчања по лекове
Док се широм Србије дими из роштиља, а мирис кобасица и пљескавица шири на све стране, многи не слуте да ће празнично весеље платити – боловима у стомаку.
Ражњићи, месо, лук, мајонез салате, плус која ракијица или пиво више… И ето проблема!
Јер иако Први мај не може да прође без роштиља, често се заврши тежином у стомаку, горушицом, мучнином или озбиљнијим стварима – као што су напад жучи или упала панкреаса.
Тело одмах шаље знакове
Надимање, пецкање у грудима, мучнина – то није ништа за потцењивање, каже гастроентеролог др Иља Невзоров.
„За организам је ово све огроман шок. Празнична трпеза није лака – масно, љуто, алкохол, па све преко мере. И онда дође напад жучи или панкреаса, а човек ни не зна шта га је снашло.“
Како помоћи себи?
Ако осетиш да ти је мука, а тек си кренуо с месом – стани одмах!
Др Невзоров има један брз и једноставан савет:
„Попиј топлу киселу воду – али не директ из фрижидера! Загреј је благо, промешај да изветри, и полако пиј. Олакшање стиже брзо, смањује киселину и умирује стомак.“
Али зато никако не узимај соду бикарбону. Можда делује брзо, али често направи још горе – створи гасове и натера на подригивање, што још више надражи стомак, пише портсал Најжена.